Kırım'daki arkeoloji kazılarında Arp ve Lir kalıntılarına rastlandı

Kırım'daki arkeoloji kazılarında Arp ve Lir kalıntılarına rastlandı

Rusya’nın güneyindeki Taman Yarımadası’nda gerçekleşen arkeoloji kazılarında Antik Yunan müzik aletleri arp ve lir kalıntıları ortaya çıkarıldı.

Sochi Arkeoloji Enstitüsü, bölgede üç yıldır üst üste kazılara devam ediyor. Araştırmacılar alanda 600’den fazla mezar incelediler ve antik Yunan ve yerel kültürler arasında yakın bağları kanıtlayan eşsiz eserler ortaya çıkardılar.

Araştırma ekibinin başındaki Roma Mimokhod, “Yakın zamana kadar, sadece Atina’daki Pire nekropolünde bulunan kısmen korunmuş antik Yunan arp kalıntılarını ve güney İtalya’daki Taranto’da yer alan nekropolden çıkarılan arpın akort mandallarını biliyorduk.” diyor.

Mimokhod, “Pire nekropolünde bulunan arp, MÖ 5. yüzyıla kadar uzanıyor ve Taranto’da bulunan akort mandalları, tarihi MÖ 3. ve 2. yüzyıllara kadar uzanan bir mezarda keşfedilmişti. Bu keşiflere kıyasla, Taman’da ortaya çıkarılan arp, Antik Yunan müzik enstrümanları söz konusu olduğunda en eski ve en iyi korunmuş olanı.” dedi.

Rusya’daki Volna yerleşmesinin yakınında bulunan eski bir mezarlığın incelenmesi sırasında söz konusu keşfif yapılmıştı.  Arkeologlar alanda MÖ 6. yüzyılın ikinci çeyreğinden, MS 4. yüzyıla kadar Boğaz Krallığı’na ait olan ve Kerç Boğazı’nın her iki tarafını kapsayan bir Yunan kentinin var olduğunu söylüyorlar.

Erman Ertuğrul - Arkeofili.com


Benzer Haberler & Reklamlar