Kilya tipi idol: Kilia idolü

Kilya tipi idol nedir? Kilya idolü nedir? Kilya tipi heykelcik nasıldır, Kilia idolü nedir? Kilia tipi idolün özellikleri nelerdir?

Kilya tipi idol (Kilya idolü, Kilya tipi heykelcik, Kilia idolü, Kilia tipi idol); ilk örneğinin bulunduğu yerden dolayı (Günümüzde Marmara Bölgesinde yer alan Çanakkale ili sınırlarındaki antik bir kent adı)  bu şekilde ve benzer isimlerle adlandırılan, boyları 6 santimetre ile 23 santimetre arasında değişen Orta ve Geç Kalkolitik döneme tarihlendirilen yaklaşık 7 bin yıllık mermer heykelciklerdir.  Göğe yönelik bakışları nedeniyle Batılı koleksiyonerler tarafından Stargazer, Guennol, Yıldız Avcısı, Gök Gözlemcisi şeklinde de adlandırmışladır. Türk koleksiyonlerin bazıları ise bu idolleri Tepegöz olarak adlandırmayı tercih etmiştir.

Kilya tipi idoller, yatay, yumurta şekilli yukarıya bakan başlarıyla dikkat çeker, göz ve kulakları belirsiz, burunları belirgin, narin silindirik boyunları ince ve uzun, omuzları geniş kıvrımlı, kolları ise kuş kanadı biçimindedir.

Ana tanrıça olarak adlandırılan heykelciklerde olduğu gibi elleri göğüslerinin altınadır ve kadınlık organları belirgidir.

İdollerin bazılarının ayak tabanları yere düzgün basarken, bazılarının balerinler gibi parmak uçlarında durduğu tespit edilmiştir. 

Yazının henüz icat edilmediği zaman diliminden günümüze ulaştıkları için, kullanıldıkları dönemde hangi isimle anıldıkları hiç bilinmeyecek. 

İdol nedir? 

Bakınız: İdol

Guennol Yıldız Avcısı nedir?

Bakınız: Guennol, Yıldız Avcısı

 


Benzer Haberler & Reklamlar