Kesik dilinin yerine taş konmuş iskelet bulundu

Kesik dilinin yerine taş konmuş iskelet bulundu

İngiltere’deki bir Antik Roma mezarlığında, yüzüstü gömülmüş bir adamın dilinin kesildiği ve yerine taş konduğu anlaşıldı.

İngiltere’deki Northamptonshire’da yer alan bir Antik Roma mezarında, dili kesilerek yerine yassı bir taş konulmuş bir adamın iskeleti bulundu. Arkeologlar, insanların yüzüstü gömdükleri bu adamın tekrar canlanıp kendilerini rahatsız etmesinden korktuklarını düşünüyor.

Stanwick’te yer alan Nene Nehri kıyısındaki Antik Roma mezarlığı, MS. 3. ila 4. yüzyıla tarihlendiriliyor ve o dönemde bölgede küçük tarımcı toplulukların yaşadığına inanılıyor. 1991 yılında keşfedilen mezarlıkta, arkeolojik kazılar yeni başlayabildi.

Tarihi İngiltere’nin insan iskelet biyoloğu Simon Mays, keşfin ender rastlanan bir şey olduğunu belirtti ve “Bu şimdiye kadar arkeolojik kayıtlarda rastlanmış bir şey değil. Dolayısıyla Antik Roma’da yapılmış bir uygulamayı yeni tanımlıyoruz. Bu adamın mezara yüzüstü gömülmesi, davranışları ile toplumda bir tehdit oluşturduğu düşüncesini akla getiriyor.” dedi.

30’lu yaşlarında öldüğü tahmin edilen adamın dilinin yerine taş konması ile ilgili iki teori var. Birincisi, adamın zihinsel sorunları olduğu ve kendi dilini koparmış olabileceği. İkinci teori ise bu uygulamanın başkaları tarafından bir ceza olarak yapıldığı.

Mays, “Diğer insanlara karşı kötü niyetli suçlamalar yayan insanların dillerini kesmekten bahseden Germenik yasaları var. Şu an bu konuyu araştırıyoruz, ancak buna neden olmuş olabilecek bir Roma yasası olup olmadığını bilmiyorum. Roma’nın aksine, Britanya’daki Antik Roma uygulamaları hakkında çok şey bilmiyoruz.” diyor.

Dilin kesilip yerine taş konulduğunu nasıl anladıklarını anlatan Mays, “Bu fikre varmamızdaki önemli etkenlerden biri, Britanya’daki Antik Roma dönemine ait bulunmuş bazı mezarlarda, eksik vücut parçalarının yerine anatomiye uygun olarak başka objeler konduğunu biliyoruz. Bu tür mezarlardan şimdiye kadar 10 tanesi tanımlandı. Bunların çoğu, başı kesilmiş ve yerine seramik ya da taş konmuş iskeletlerden oluşuyor. Dolayısıyla bunlardan yola çıkarak bu fikre vardık. Tam dilinin olması gerektiği yerde yassı bir taş vardı.”

Yüzüstü gömülen adam, toplum tarafından tehlike oluşturduğu için dışlanmış olabilir. F: Historic England.

Ağzı enfeksiyon doluydu

Bu teoriden daha fazla emin olabilmek için iskelet üzerinde bazı testler yapıldı. Mays, “Eğer birinin dilini kesip koparırsanız, ağzı bakteriyle dolar ve muhtemelen enfeksiyon kapar. Kemiklere yaptığımız incelemelerde birçok enfeksiyona rastladık. Bu da teorimizi destekliyor. Bu uygulama tamamen kişinin kesilen bir uzvunun yerine başka bir objeyle koymaktan oluşuyor. Tüm olmayan bir vücudu tümleme girişimi gibi. Ya da cesedin tüm olmamasını istedikleri için, bir uzvunu koparıp yerine tamamen işlevsiz bir obje koyak istemiş olabilirler.”

Geç Roma ve Saxon dönemlerine ait mezarlıklarda, mezara yüzüstü gömülmüş birkaç kişi daha bulunmuştu. Arkeologlar bu şekilde gömülen insanların, o dönemde toplulukları tarafından tehdit olarak görülmüş olabileceklerini düşünüyor. Mays, bunun, cesedin mezardan çıkıp insanları rahatsız etmeye devam etmemesi için yapılmış olabileceğini söylüyor. Gömülürken ağza taş koyma işleminin örneklerinin çok daha sonraki dönemlerde ortaya çıktığı biliniyor.

Kaynak: The Guardian. 23 Ocak 2017

Çeviri:  Erman Ertuğrul - Arkeofli.com


Benzer Haberler & Reklamlar