Kazamat Tipi Ev

Kazamat Tipi Ev nedir?

Kazamat Tipi Ev: Antik çağda, bir avlu etrafında sıralanmış birbirine bitişik evler. Bu evlerin aralarında boşluk veya sokak bulunmazdı.

 

Kazı nedir? Arkeoloji bilimi, insanoğlunun kullanımına ait izler taşıyan toprak tabakalarını “kültür toprağı” olarak tanımlar. Kültür toprağı, arkeolojide genel olarak “ana toprak” olarak tanımlanan doğal topraktan, homojenlik, renk ve buluntular içermesi bakımından farklılık göstermektedir. Kazı çalışması, toprak altmdaki kalıntının kazılarak ortaya çıkarılması eylemidir. Kazının asıl amacı, arkeolojik bir yerleşmeyi en iyi, en doğru biçimde kazmak, buluntuları korumak, temizlemek, onarmak, sınıflandırmak, doğru biçimde yorumlayıp bilim dünyasına duyurmaktır. Arkeolojik kazılar amaçlarına göre, bilimsel kazılar, kurtarma kazıları şeklinde yapılmaktadır. Ayrıca vatandaşların başvurusu ve Kültür ve Turizm Bakanlığınca uygun görülmesi halinde izin verilmesi ile, ilgili müze denetiminde yapılan define kazılan vardır. Bundan başka, arkeolojik kazıya girmeyen, bilimsel hiçbir niteliği olmayan, tahribat ve eski eser kaçakçılığı amaçlı olarak yapılan, yasal olmayan kazılara ise kaçak kazılar
denmektedir. Bilimsel kazılar 10, 50, hatta 100 yıl sürebilir. Troia, Boğazkale, Kültepe, Bayraklı, Pergamon, Ephesos, Perge ve Side kazıları buna örnektir. Hafriyat
Keile nedir? Antik çağ stadionlannda, seyircilerin oturduğu yerleri birbirinden ayıran merdi¬venler.
Kekryphalos nedir? Antik Yunan’da saç filesi ya da şala benzer başörtüsü. Renkli ve taşlarla be¬zenmiş olabilirdi. Bu örtü daha çok kadınlar tarafından kullanılmakta ve başa değişik şekillerde bağlanmaktaydı.
Kelebe nedir? Geniş, yukarı doğru daralan karınlı, çift kulplu, kratere benzer oldukça büyük bir antik kap tipi. Kulpların bir ucu karın kısmına, bir ucu da boyuna bağlıydı. Çoğunlukla karıştırma kabı olarak ya da sıvıların ısıtılmasında, ender olarak da ayak yıkamada kullanılmıştır.
Keleustes Antik Yunan savaş gemilerinden triremenin subaylarından kybernetes altında görev yapan subay. Kürekçilerin eğitilmesinden ve performansından sorumluydu.
Kemer bkz. Arcus.
Kemer Açıklığı nedir? Kemerin oturduğu iki taşıyıcı eleman arasındaki açıklık.
Kemerbend bkz. Archivolt.
Kemer Karnı (= Kavsara) bkz. İntrados.
Kemer Sırtı bkz. Ekstrados.
Kemer Taşı Bir kemeri oluşturan taşların her biri.
Kenet nedir? Taş dizilerini birbirine tutturmakta kullanılan, demir ya da ahşaptan yapılmış, yassı, uzun yatay bağlantı öğesi. Kenet, birleştirilecek taşlar üzerinde açılan oyuklara, iki taşı birleştirecek şekilde yerleştirildikten sonra, taş ile kenet arasındaki boşluğa eritilmiş kurşun dökülürdü. İÖ III. yüzyıldan itibaren kullanılmaya başlayan kenet sistemi, önceleri ahşap olarak Mısır Uygarlığından Roma dönemine kadar görülmektedir. Bu kenetlerle, yanyana gelen taş dizileri duvar boyunca birleştirilirdi. Demirden yapılmış U biçimli kenetlerin yanı sıra, taş, mermer ya da pişmiş toprak levhaların duvara bağlanmasında demir ya da bakırdan yapılmış L biçimli kenetler de kullanılmıştır. Aynca, kırlangıç kuyruğu, çengel, Z ve T gibi kenet çeşitleri de vardır. Kenetler aynca yontu eserlerin onanırımda da kullanılmışlardır.
Kenger bkz. Akanthos.
Kenotaphion nedir? Antik çağda, cesedi bulunamayan ünlü kişilerin anısına yapılan içi boş mezarlar.
Kentauros Yunan mitolojisinde Tesalia ve Arkadia Dağlarında yaşayan, belden yukarısı insan, belden aşağısı at olan yaratıklar. İçkiye ve aşka düşkünlükleriyle tanınırlar. Vahşi olmalarından dolayı mitolojide şiddeti simgelerler. Hayvansı tutkularının esiri olmuş sevimsiz yaratıklardır. Ağaç dallarını silah olarak kullanmışlardır.
Kepos nedir? Antik Yunan evlerinde, odalann arkasında yer alan çiçek ve meyve bahçesi.
Keramapoles Atina’da, kendi çömleklerinin yanı sıra, çeşitli çömlek işliklerinin ürünle¬rini satanlar. Çömlek satıcısı.
Kapelos
Kerameia nedir? Atina’da, çömlekçilerin ürünlerini satmaya getirdikleri şehir içindeki pazar. (=Khytrai)
Kerameus nedir? Antik Yunan’da, amphora imalatçısı.
 


Benzer Haberler & Reklamlar