Kaymakam Deniz Pişkin, definecilere asıl definenin ne olduğunu anımsattı

Kaymakam Deniz Pişkin, definecilere asıl definenin ne olduğunu anımsattı

Kısa yoldan zengin olma derdindeki insanların define ararken asıl define olan tarihi ve kültürel dokuyu heba ettiklerini anlamaları için daha ne kadar süre geçmesi gerekiyor, diyen Tosya Kaymakamı Deniz Pişkin, definecilerin uğrak mekanları arasında yer alan Gavur Dağı’nda arkeolojik araştırmalar yapılmasını istiyor.

Kaymakam Deniz Pişkin, Kastamonu’nun Tosya ilçesinde Gavur Kayalıkları olarak adlandırılan, definecilerin sıkça kaçak kazı yaptığı çok sayıda tarihi alana hasar verdiği mevkiide arkeolojik araştırmalar yapılmasını talep ediyor.

"Asıl defineyi heba ettiklerini anlamaları için daha ne kadar süre geçmesi gerekiyor?”

Bölgeyi bilen kişilerin de eşliğinde, beraberindeki heyet ile Gavur Kayalıklarına giderek tarihi yapılarda inceleme yapan Kaymakam Deniz Pişkin, define arayıcılarının bilinçsizce kazı yaparak tarihi ve kültürel dokuların yağmalamasını üzüntüyle karşıladığını söyledi ve "Kısa yoldan zengin olma derdinde olan insanların define ararken asıl define olan tarihi ve kültürel dokuyu heba ettiklerini anlamaları için daha ne kadar süre geçmesi gerekiyor?” dedi.

Arkeolojik çalışma ve tespit yapılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yazışılacak

İncelemenin tamamlanmasının ardından konuyla ilgili açıklama yapan Kaymakam Deniz Pişkin, “İlçemiz Gavur Kayalıkları mevkisi olarak bilinen ve eski bir ören yeri olduğuna dair emarelerin bulunduğu alanda incelemelerde bulunduk. Hayal peşinde koşan define arayıcılarının şuursuzca yaptıkları kazılarla yağmalanan ve adeta bir köstebek yuvasına dönen alanda gerekli arkeolojik çalışma ve tespitlerin yapılması için Kültür ve Turizm Bakanlığımız üzerinden çalışmalarımızı başlatacağız" açıklamasında bulundu.

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar