Kaya sanatı ile halüsinojenler arasındaki bağlantı ispatlandı

Kaya sanatı ile halüsinojenler arasındaki bağlantı ispatlandı

Kimya ve arkeolojinin birleşimi, halüsinojenlerin tarih öncesi mağara sanatı ile bağını ortaya çıkardı.. Yeni araştırma, tarih öncesi Amerika yerlilerinin halüsinojenik deneyimlerinin, kaya sanatını etkilediğini savunuyor.

Arkeolojik bulgular Afyon (opium), Sihirli Mantar (magic mushroom) tütün ve kenevir gibi bazı psikoaktif maddelerin prehistorik çağlardan beri kullanıldığını işaret ediyordu ama ortada somut kanıt olmadığı için saptamalar iddia boyutunda kalıyordu.

Sonuçları Proceedings of the National Academy of Sciences'de (Ulusal Bilimler Akademisi Bildiriler Kitabı) yayınlanan; Central Lancashire Üniversitesi tarafından yürütülen ve Southampton Üniversitesi Arkeoloji Bölümü'nün de dahil olduğu yeni araştırma, tarih öncesi yerli Amerikan halkının halüsinojenik deneyimin bir parçası olarak kaya sanatını nasıl şekillendirdiğini ilk kez kanıtladı.

Araştırmaya katılan akademisyenler, geçmişte halüsinojenik özellikleri nedeniyle ayin ve toplantıların parçası olarak kullanılan Datura wrightii bitkisinin çiçeklerini temsil ettiği düşünülen bir resim keşfettikten sonra Kaliforniya’daki mağara alanında arkeoloji kazıları gerçekleştirdi. Kaya sanatı örnekleri bulunan mağaradaki kazılarda, neredeyse tamamı Datura bitkisinden yapılmış olduğu tespit edilen bir dizi çiğnenmiş ot kalıntıları ortaya çıkarıldı.

Datura wrightii çiçeğini temsil eden çizim: (Telif:  Rick Bury)

Böylece; halüsinojenler ile kaya sanatı icrası arasındaki bağ ispatlanmış oldu. 

Bulgular ayrıca, sitenin, insanların avlanma, toplanma, yemek hazırlama ve yemek yeme için mevsimlik olarak toplanacağı ortak bir alan olabileceğini de gösteriyor. Bu durum ise, sanatın yerel topluluğun tüm üyelerinin günlük yaşamlarında önemli bir rol oynadığını ortaya koyuyor.

Dr. David Robinson, “Bu bulgular bize, tarih öncesi dönemlerin sonlarından 1800’lerin sonlarına kadar yerli Amerikan topluluklarının yaşamları ve ilişkileri hakkında çok daha derinlemesine bir anlayış sağlıyor. Daha da önemlisi, bu araştırma nedeniyle, yerli Tejon kabilesi artık bu önemli atadan kalma yere yeniden bağlanmak için siteyi her yıl ziyaret ediyor.” diyor.

Pinwheel Cave'nın (Fırıldak Mağarası) içinin Lazer taramasından bir enstantne [Telif: Devlin Gandy]

“Halüsinojenler ve kaya sanatı arasındaki bağlantıdan uzun zamandır şüpheleniliyordu ve bu araştırma, bunun yalnızca tarih öncesi insan grupları için yaratıcı bir ilham kaynağı olmadığını, aynı zamanda önemli ritüellerin ve toplanmaların da temel bir ilkesi olduğunu gösteriyor.”

Araştırmanın eş yazarı Dr. Fraser Sturt da “Bu araştırmanın sonuçları, disiplinler arası, açık ve işbirlikçi bir yaklaşımdan ortaya çıktı. Bu sayede, yeni ve geliştirilmiş kayıt ve analitik teknikler, malzeme kalıntılarını, sanatı, anlatıyı ve insanları uzay ve zaman boyunca yeniden birleştirmeye yardımcı oldu. Bu nedenle, çalışmanın odak noktası Datura’nın halüsinojenik özelliklerine, kaya sanatı ve topluluk oluşumundaki rolüne odaklanırken, aynı zamanda insanlar, yer ve çevre arasındaki karmaşık bir ilişki paketinin bir yönü olduğunu da gösteriyor.” diyor.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar