Kasımpaşa'daki Osmanlı Mirası karakol binası 'korunmak' için yıkılıyor!

Kasımpaşa'daki Osmanlı Mirası karakol binası 'korunmak' için yıkılıyor!

İstanbul'un Osmanlı devrinden kalma tarihi karakol binalarından, Kasımpaşa'da bulunan Divanhane Eski Karakol Binası'nın duvarları hiltiyle kırılırken, proje alanına iş makineleri dahil edilmesine sosyal medyadan tepki yağıyor. İBB’nin tespitleri ve tutanak tutması üzerine Divanhane’deki çalışmanın şimdilik durdurulduğu belirtildi.

Tarihi eserlerin restorasyon adı altında yok edilmesi ve aslından koparılmasının son örneği Kasımpaşa'da yaşanıyor. 

Koruma Kurulu, 2015’de aldığı kararla 19. yüzyıla tarihlenen Divanhane Eski Karakol Binası’nın yıkımına karar verdi. Yıkılarak yeniden yapılmasını öngören karar ve uygulama, hayata geçirilmeye başlandı.

İstanbul Kasımpaşa'daki Sultan Abdülaziz Han döneminde yaptırılmış tarihi Divanhane Kapısı Karakolu, Kavşak / Yol genişletme bahanesi ile taşınma adı altında yıktırılıyor. Tarihi eserlerin muhafazası için yaptığı girişimlerle tanınan ünlü sosyolog yazar Müfid Yüksel, sosyal medya hesaplarında uygulamayı Menderes dönemi istimlaklerine / yıkımlarına benzeterek "bu tarihi eser yıkımına asla göz yumulmamalı" ifdesini kullandı. 

Tarihi Volta Döşemi tahrip edilmiş

Hilti ile yıkılıyor

Sultan Abdülaziz'in yaptırdığı tarihi Divanhane Kapısı Karakolu kompresörlü hilti ile yıkılıyor. Mimari Restorasyon Kültür Varlıklarını Koruma Derneği Başkanı Serhat Şahin, sosyal medya paylaşımından yayınladığı video ile "Bu vahşet yıkımı durdurun. Bir tarih yok edilmemeli. Çok Yazık." dedi.

İş makineli ve hiltili müdahale özgün duvarlar için risk oluşturdu. Ayrıca kurul kararında vurgulanan özgün malzeme kullanma imkanı da ortadan kalktı.

İBB KUDEB, gelen ihbarlar üzerine harekete geçerek tarihi yapıda incelemede bulundu. İstanbul'un kültürel mirasları arasında bulunan eserde denetleme yapan ekipler, çalışmayla ilgili tutanak tuttu. Gelişme üzerine çalışmaya son verilirken İBB, Koruma Kurulu kararının iptali edilmesi için başvuruda bulunacak.

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, İstanbul’un hafızasına zarar veren çalışmaya sosyal medya hesabından tepki göstererek, Galata Kulesi’nde yapılan hiltili çalışmaya atıf yaptı. Polat, “İstanbul tarihinin kaderi hilti mi? Galata Kulesi’nden sonra Sultan Abdülaziz Han’ın yaptırdığı Divanhane Kapısı Karakolu’nun da hiltilerle yıkılması ve kurul onayı ile daha geride taklidinin yapılması İstanbul’un tarihi kimliği için büyük yanlış. Acilen durdurulmalı” dedi.

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar