Kars Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'nin 2023 yıldızı vaşak şekilli altın küpeler

Kars Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'nin 2023 yıldızı vaşak şekilli altın küpeler

Üzerinde yıldız, damla ve hilal motifleri bulunan her biri 22 gram ağırlığındaki küpeler 1994'te Ani Harabelerinin yaklaşık 16 kilometre kuzeyindeki Subatan köyünde bulunarak Kars Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'nde getirildi. Kars Arkeoloji ve Etnografya Müzesi Müdürü Yavuz Çetin, 2023 yılında herkesi bu tarihi küpe tasarımını görebilmeleri için ziyarete davet ediyor.

İnsanların tarih boyunca hayvanlardan yararlandıkları gibi onlara fiziksel ya da karakteristik anlamlar da yüklediğini dile getiren Çetin, "Kedigiller familyasından vaşak da bu hayvanlardan birisidir. İnsanlar, bu hayvanın yırtıcılığından ve gücünden etkilenerek bunu sanatsal ögelerde kullanmışlardır. Kars bölgemizde de vaşağın varlığı bilinmektedir. Müzemizdeki bir çift vaşak biçimli küpe, 1994'te Ani'nin yaklaşık 16 kilometre kuzeyindeki Subatan köyünde bulunarak bize getirilmiştir." diyen Arkeoloji ve Etnografya Müzesi Müdürü Yavuz Çetin "Orta Çağ döneminde önemli bir ticaret merkezi olan Ani Ören Yeri'nden geçen İpek Yolu güzergahında bulunan "vaşak biçimli" altın küpeler, 2023'te Kars Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'nde sergilenecek" müjdesini verdi. 

UNESCO Dünya Miras Listesi'ndeki tarihi Ani Ören Yeri'ne yakın bir yerde bulunan küpeler, Kars Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'nde muhafaza ediliyor.

Çetin, bulunduğu bölge itibarıyla "vaşak biçimli" altın küpeleri Orta Çağ dönemine tarihlendirdiklerini belirtti.

Küpeleri yeni yılda sergileyeceklerini aktaran Çetin, şunları kaydetti: "Küpemiz depoda muhafaza edilmektedir. 2023'te bunu halkımıza geçici olarak sergilemeyi planlıyoruz. Tüm halkımızı bu muhteşem eseri görmeye davet ediyorum. Küpemiz vaşak biçimli, oldukça süslü bir küpedir. Üzerinde yıldız, damla ve hilal motifi bulunmaktadır. Her biri 22 gram ağırlığındaki küpeler altın madeninden yapılmış ve oldukça ince işçilikle işlenmiş. Üzerindeki motifler küpelerin sanatsal zarafetini gösterir niteliktedir."

Cüneyt Çelik - AA


Benzer Haberler & Reklamlar