Karadeniz'de 2400 yıllık sağlam batık gemi enkazı bulundu

Karadeniz'de 2400 yıllık sağlam batık gemi enkazı bulundu

Deniz altı arkeoloji çalışmalarında bozulmadan kalabilmiş şu ana dek bilinen en eski gemi enkazı Karadeniz'de bulundu. Karadeniz sularının 2 kilometre derinliğinde yatan batığın Antik Yunan dönemine ait olduğu tahmin ediliyor.

Arkeologlar, Karadeniz'in derinliklerinde "dünyanın en eski korunmuş gemi enkazını" keşfettiklerini açıkladı.

EPA'nın Karadeniz Deniz Araştırmaları Arkeoloji Projesi kapsamında yağılan çalışmalarda sualtı arkeologları,  Bulgaristan açıklarında bilim insanlarının "bozulmadan kalabilmiş bilinen en eski gemi enkazı" olarak nitelendirdiği 2400 yıllık bir kalıntı keşfetti.

AA'nın haberine göre; Karadeniz'in 2 kilometre derinliğinde ortaya çıkan ve Antik Yunan dönemine ait olduğu düşünülen gemi enkazının, bulunduğu derinlikteki oksijen seviyesinin çok düşük olması nedeniyle bugüne kadar bozulmadan kalabildiği belirtiliyor.

Karadeniz Deniz Arkeoloji Projesi (MAP) ekibi 23 metre boyundaki gemiyi deniz yüzeyinin yaklaşık 2 kilometre altında, direği dümeni ve kürekleriyle aynen muhafaza edilmiş halde buldu.

Bulgaristan açıklarında keşfedilen 2400 yıllık geminin Antik Yunan döneminde ticaret için kullanıldığı düşünülüyor.

Arkeoloji ekibi, geminin oksijen eksikliği sayesinde bu kadar iyi muhafaza edildiğini söylüyor.

Southampton Üniversitesi'nde yapılan karbon tarihi saptama ile buluşun "insanlığın en eski el değmemiş gemi enkazına" ait olduğu da belirlendi.


Benzer Haberler & Reklamlar