Karacasu kayalıklarındaki Bizans dönemi Hz. İsa tasviri yok edildi

Karacasu kayalıklarındaki Bizans dönemi Hz. İsa tasviri yok edildi

Definecilerin uğrak yeri haline getirdiği Aydın'ın Karacasu ilçesinin Yukarı Görle kaya mezarları ve gözetleme kulesi olduğu sanılan yapının içi köstebek yuvasına döndü. Kayalıklarda yer alan odalardan birinde bulunan Hz. İsa ve Meryem’ tasvirleri ise yok edildi.

Aydın’ın Karacasu ilçesine 26 kilometre mesafedeki Yukarı Görle Mahallesinde, metrelerce yükseklikteki kayalıklarda yer alan kaya mezarları ve gözetleme kulesi olduğu tahmin edilen yapılar dikkat çekiyor.

Bunlardan birinin içerisinde yer alan Bizans Dönemi'ne ait bir odanın duvarında yer alan Hz. İsa ve Meryem’i simgeleyen resimlerin yer aldığı gözetleme kulesi en dikkat çekicisi. Geçmiş yıllara göre bozulmuş olan resmin artık seçilemeyecek kadar tahrip olduğu görülüyor.,

Yukarı Görle Mahallesi kayalıklarında bulunan araçla ulaşmanın imkansız olduğu meyilli toprak yapısından 3 metre yüksekliğe sahip bir kaya mezar ya da Bizans dönemine ait gözetleme kulesi olduğu tahmin edilen oda içerisindeki duvarda Hz. İsa ve Meryem’i sembolize eden figürlerin tahrip edildiği belirtiliyor.

Daha önce bu kuleye ulaşabilenlerin verdiği bilgiye göre duvarda ayakta bir kadın, çömelmiş bir erkek ve aralarından geçen yılan figürleri vardı. Resmin bundan 15 yıl önce fotoğrafının çekildiği öğrenilirken, bu fotoğrafa bugün ulaşılamadı.

Bugün bu resim neredeyse tamamen kaybolurken duvardaki ancak sert darbelerle oluşabilecek oyuklar dikkat çekiyor. Bu darbelerden dolayı resmin definecilerce tahrip edilmiş olabileceği iddia ediliyor.

Özgür Dedeoluk - sesgazetesi.com.tr


Benzer Haberler & Reklamlar