Karabük'te Antik Çağ bulguları için son kazmalar

Karabük'te Antik Çağ bulguları için son kazmalar

Karabük'ün Safranbolu ilçesinde bulunan Büyük Göztepe Tümülüsü'nde 5 yıldır devam eden kazı çalışmalarında sona gelindi

KARABÜK: Karabük'ün Safranbolu ilçesinde bulunan Büyük Göztepe Tümülüsü; Frigler döneminde Anadolu'da görülmeye başlanan, günün mimarları tarafından mezar odası üzerine yığılan toprak veya taşlardan oluşturulan yapay tepe tipi anıt olarak inşa edilen tümülüslerde, ölen kişinin cesedi ile kullandığı ve kendisine hediye edilen eşyalar bulunuyor. Tümülüsler, boyu ve mimarisiyle ölen kişinin zenginliğini de simgeliyor.

Büyük Göztepe Tümülüsü'nde, Kültür ve Turizm Bakanlığından alınan izinle Karabük Valiliği, Karabük Üniversitesi (KBÜ), Safranbolu Kaymakamlığı, Safranbolu Belediyesi ve Karadeniz Ereğli Müze Müdürlüğü organizasyonunda 2012'den itibaren aralıklarla yapılan kazılar, bir ay içinde tamamlanacak.

Kazılarda 4 insan iskeleti ve çeşitli bulgularla karşılaşılan 25 metre yüksekliğindeki tümülüs, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde bulunan Safranbolu'nun özellikle Antik Çağ dönemine önemli ışık tutacak.

"Son kazmalar vuruluyor"

Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçenin bilinen 3 bin yıllık geçmişinin yanında, tümülüsten çıkacak bulgularla milattan önce 4. yüzyıla da ulaşılacağını söyledi.

Büyük İskender döneminden bir mezar anıtının ortaya çıkacağını tahmin ettiklerini ifade eden Aksoy, "İlçemiz Osmanlı döneminden kalan eserleri koruma ve yaşatmadaki başarısıyla dünyada ün yapmıştır. Bu sayede ilçemize yılda 750 bin civarında turist gelmektedir. Kazıların sonunda ortaya çıkacak eserler, ilçenin çok farklı bir tarihine ışık tutacak. Bu kültürel zenginliğin yanında turizm çeşitliliğini de doğuracak." diye konuştu.

Aksoy, 5 yıldır titiz bir şekilde dönemler halinde kazı yapıldığını belirterek, artık son kazmaların vurulduğunu, mezar odasına ulaşmaya 5 metrelik bir kazı alanının kaldığını bildirdi.

Kısa bir süre içinde mezara ulaşılacağını ve tarihin ortaya çıkacağını vurgulayan Aksoy, buradan elde edilecek bulguların titizlikle incelendikten sonra en iyi şekilde değerlendirileceğini kaydetti.

"Turizme kazandırılacak"

Karabük İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Şahin de kazının ilçenin hem geçmişine farklı bir ışık tutacağını hem de turizmine büyük bir farkındalık kazandıracağını ifade etti.

Kazıların tamamlanmasının ardından tümülüs ve bölgesinin turizme kazandırılacağını, bunun çalışmalarına başladıklarını anlatan Şahin, kazıların hava koşullarına ve ödenek durumuna bağlı olarak sürdürüldüğünü kaydetti. Şahin, "Şimdiye kadar elde edilen bulgular Karabük Üniversitesi laboratuvarlarında incelemeye alındı. Kazı sonunda elde edilecek bulgular daha sonra belirlenecek bir alanda sergilenecek." dedi.


AA Ahmet Özler 


Benzer Haberler & Reklamlar