Kano: Kanoing

Kano nedir? Kanoing nedir? Kano çeşitleri nelerdir?

Kano; ulaşım aracı ismi olarak kürekle yürütülen dar, uzun, hafif tekne ve portatif teknedir.

Fransızca canot kelimesinden Türkçeleşen, kürek yardımıyla kullanılan, dar ve uzun, hafif tekne türüdür.  Karayiplilerin dilindeki kenu kelimesinden Fransızcaya Canot, İspanyolcaya canoa olarak geçmiştir.

En eski su üstü ulaşım araçlarından kanoyu genellikle gidiş yönünde oturan bir ya da birden fazla kişi kürekle yüzdürür.  Eski çağlarda ağaçların gövdesi oyularak inşa ediliridi. Dünyada bilinen en eski kano; Hollanda’da bulunmuş ve M.Ö. 8000’lere tarihlendirilmiştir. Danimarka ve çevresinde kano kalıntıları ortaya çıkarılmıştır.

Gü­nümüzde Afrika'da ve Pasifik Adaları'nda yaşayan Yerlilerin kütükleri oyarak yaptıkla­rı kayıklara da kano denilmektedir.. Kuzey Amerika Yerlileri kanolarını, ahşap bir iskeleti huşağacı kabuğuyla kaplayarak yaparlardı. Grönland'da yaşayan Eskimolarsa kayak adıyla bilinen kanoları için balina kemiğinden bir kafes hazırlar, bu kafesi, oturmak için açık bıraktıkları bir deliğin dışında, fok derisiyle kaplarlardı.

 Kano (Kanoing); aynı zamanda kano kullanılarak yapılan bir spor türüdür.

Binlerce yıl ulaşım aracı olarak kullanılan kano; 1800’lü yıllarda eğlence aracı haline de gelmiştir. Spor amaçlı İlk kano yarışları Britanya'da yapılmıştır.

Bir spor bazında ilk kano seferi; 1865 yılında İskoçyalı John MacGregor tarafından yapılmıştır. Kendi yaptığı kanosuyla 1600 km yol kat etmeyi başaran MacGregor; bu denemesi sonrasında denizde geçen serüvenini kitaba dökmüş ve spor-denizcilik caimasında kanoya karşı büyük ilgi uyandırmıştır. Hemen bir yıl sonrasında, 1866 yılında İngiltere’de ilk kano kulübü kurulmuş ve çalışmalarına başlamıştır.

Bu tarihten itibaren amatör etkinlikler ve turnuvalarla geçen Kanoing faaliyetler; 1948 yılında Uluslararası Kano Federasyonu (ICF)’nun kurulmasıyla bambaşka bir boyut kazanmıştır.

Avrupa’da ve dünyada yaygınlaşan kano sporunun Türkiye’ye gelmesi de 1990’lı yıllar cıvarında olmuştur. 1993-94 sularında ilk defa ülkemizde kano sporu faaliyetlerine başlanmış, kısa bir dönemliğine oluşturulan federasyon daha sonra 1994 yılında Kürek Federasyonu bünyesine katılmıştır. 2003 yılında ise geçen süre boyunca artan ilgi ve gelişim sayesinde federasyon yeniden bağımsız bir yapıya bürünmüş ve Türkiye Kano Federasyonu ismiyle çalışmalarına başlamıştır.

Kano çeşitleri nelerdir?

Eskilerden var olan inşa bilgisi ve kullanım amaçları doğrultusunda günümüzde kanolar; Açık Kanada Kanosu ve Eskimo Kayağı olmak üzere iki ana kategoride toplanır. Müsabakalar ise daha çok Kanada Kanoları kullanılarak yapılır.


Benzer Haberler & Reklamlar