Kadıoğlu Köyü Mozaikleri

Kadıoğlu Köyü Mozaikleri

Lykurgos ve Ambrossia mozaikleri M.S. 250-260 Geç Roma, Erken Bizans dönemine tarihlenen mozaikler Zonguldak'ın Çaycuma ilçesine bağlı Kadıoğlu köyünde bulunuyor.

Kadıoğlu Köyünde bulunan mozaiklerin, o dönemlerde bu civarlarda en yakın yerleşim yeri Tios (Tieion) olduğu düşünüldüğünde, bir Tios kralının ya da üst düzey bir komutanın evinin (MS 3. YY Villa Rustika – Çiftlik evi) zemini olduğu görüşü hakimdir.

Ayrıca başka bir düşünceye göre, Tios kentinde tahıl, şarap ve balık ticaretinin yapıldığı, bu çiftlik evinin bahçesinde, mozaikte betimlendiği gibi üzüm bağlarının olduğu ve şarap ticareti için toplanan üzümlerin Tios ‘a gönderildiği de düşünülmektedir.

Bu alan 24 Ocak 2008 yılında mülkiyet sahibi tarafından sera yapmak için açılan alanda ortaya çıkan mozaiğin görülmesi üzerine alan tescile önerilmiş ve kurtarma kazılarının yapılması gerektiği Kültür Bakanlığı'na bildirilmiştir.

Lykurgos ve Ambrossia mozaiklerinin bulunduğu bu alanda ilk kazı çalışmaları Karadeniz Ereğli Müze Müdürlüğünce 27 Mayıs 2008 tarihinde başlanmıştır.

2008, 2009, 2010 ve 2011 yıllarında, Kdz. Ereğli Müze Müdürü Ahmet Mercan‘ın kazı başkanlığında, Arkeologlar Handan Özalpay ve Ünver Göçen‘in sorumluluğunda zemini mozaikli 3 oda gün yüzüne çıkarılmıştır.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar