İznik gölü kıyısında gezen vatandaşlar Hz. İsa tasvirli 2 bin yıllık sikke buldular

İznik gölü kıyısında gezen vatandaşlar Hz. İsa tasvirli 2 bin yıllık sikke buldular

UNESCO'nun Dünya Mirası geçici listesinde bulunan ve kalıcı listeye dahil edilmesi içim çaba sarf edilen Bursa’nın dünyaca ünlü tarihi kenti İznik’te

Bitinya Krallığı, Roma, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerine ev sahipliği yapan Tarihi milattan önce 4'üncü yüzyıla kadar uzanan, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Kültür Miras Geçici Listesi'nden kalıcı listeye dahil edilmesi hedeflenen İznik'in doğal ve arkelojik miras alanlarından  İznik Gölü'nde sular çekildikçe antik dönem kültürel mirasları gün yüzüne çıklmaya deva ediyor. 

Suların çekilmesi nedeniyle, 2014'te keşfedilen ve sualtı arkeoloji müzesine dönüştürülmesi planlanan ve günümüzde büyük bölümü görünür hale gelen batık bazilika kalıntısının da bulunduğu İznik Gölü sahilinde gezinen vatandaşlar  2 bin yıllık tarihi sikke buldular. 

İHA'nın haberine göre; 2014 yılında bir helikopter gezisinde keşfedilen ve dünyanın en önemli 10 arkeolojik buluntusu arasında gösterilen bazilikanın su yüzeyine çıktığı bölgede eşi ve çocukları ile yürüyüş yapan İsmail Yıldırım, eşinin suyun içerisinde parlayan iki cisim olduğunu farketmesi üzerine su içerisindeki nesneleri eline aldı.

Cisimlerin tarihi sikke olduğunu ve birinin üzerinde Hazreti İsa figürü ile kabartma yazılar olduğunu fark eden duyarlı vatandaş, bulduğu sikkeler ile İznik Arkeoloji Müzesi'nin yolunu tutan Yıldırım çifti buldukları sikkeleri müze müdürlüğüne teslim etti. Sikkeleri inceleyen müze yetkilileri, Hazreti İsa’nın figürü olan paranın 9. yüzyıl diğer paranın ise Hellenistik dönemine ait olduklarını ifade etti.

Fotoğraflar: İHA


Benzer Haberler & Reklamlar