İzmir'de Doğu Anadolu Arkeolojisi Çalıştayı başladı

İzmir'de Doğu Anadolu Arkeolojisi Çalıştayı başladı

Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü tarafından organize edilen çalıştayın açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, Doğu Anadolu arkeolojisinin şekillenmesinde Ege Üniversitesinin önemli payı olduğunu söyledi.

Etkinliğin açılışına Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ersan, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Ayönü, Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kaan Şenol, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

“I. Doğu Anadolu Arkeolojisi Çalıştayı: Prehistorik Dönemlerden Demir Çağlar’ın Sonuna Kadar Doğu Anadolu” programının açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Doğu Anadolu Bölgesi, 1940’lı yıllardan itibaren arkeolojik araştırmaların ilgi odağı haline gelmeye başlamıştır. Üniversitemiz Doğu Anadolu Arkeoloji çalışmalarına 1980’li yıllarda dahil olmuştur. Ege Üniversitesi’nden Prof. Dr. Altan Çilingiroğlu, Van bölgesinde önce Dilkaya Höyük, ardından Ayanis Kalesi gibi merkezlerde kazı çalışmaları yürüterek bölge arkeolojisine önemli bir ivme kazandırmıştır. Aynı yıllarda İstanbul Üniversitesi’nin bölgedeki misyonunu ise Prof. Dr. Taner Tarhan, Prof. Dr. Veli Sevin ve Prof. Dr. Oktay Belli gibi hocalar devralmıştır. Bugün Doğu Anadolu arkeolojisinin şekillenmesinde yaklaşık 40 yıllık geçmişiyle önemli bir payı olan üniversitemizin böyle bir çalıştaya ev sahipliği yapması, bölge arkeolojisine olan ilgimizin devam ettiğinin göstergesidir. Fakültemizin düzenlediği bu çalıştay da genç nesil arkeologların yürüttüğü son dönem çalışmaları ve elde edilen sonuçlar, bölgenin arkeoloji politikası ve sorunları gibi başlıklar üzerinden değerlendirmeler yapılarak bölge arkeolojisinin kalkınmasında ne tür politikalar geliştirilebileceği üzerinde durulacağını umuyorum” dedi.

Bölgede arkeoloji yapmanın son derece güç olduğunun farkında olduğunu ifade eden Rektör Prof. Dr. Budak, “Bir yandan güvenlik sorunları; bölgenin ekonomik ve coğrafik koşulları diğer yandan bölgede gerçekleşen arkeolojik çalışmalarının mali yönden desteklenmeyişi yabancı işbirliklerinin az oluşu gibi konular ve çözüm yolları yine bu toplantıda ele alınacaktır” dedi.

İki gün süren çalıştay kapsamında; “Kazı ve Araştırmalar”, “Yüzey Araştırmaları”, “Doğu Anadolu Arkeolojisinin Sorunları” gibi konular ele anılarak, alanlarında uzman bilim insanları tarafından sunumlar gerçekleştirildi

www.gercekhaberci.com

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar