İtalya, Zeus Heykelini ABD'den geri aldı

İtalya, Zeus Heykelini ABD'den geri aldı

Türkiye'nin de muzdarip olduğu ABD'ye kaçırılan tarihi eserleri geri almak için mücadele eden ülkeler arasında yer alan İtalya, Zeus heykelini geri almayı başardı. ABD, Yüce Zeus Heykelini İtalya'ya iade etti.

Yaklaşık olarak M.Ö. 100 yılına tarihinlenen Eski Yunan (Grek)  tanrısı Zeus'u temsil eden 45 santimetrelik mermer Zeus Enthroned heykelciği, 1992 yılında satın alan J. Paul Getty Müzesi tarafından İtalya'ya iade edildi.

Antik heykel Los Angeles İtalyan Başkonsolosu Antonio Verde'nin ve İtalya'nın Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçisi Armando Varricchio'nun gözetiminde Getty Center'da İtalyan yetkililere geri gönderildi.

Heykel İtalya'nın sunduğu yasal deliler ışığında, tarihte kaçırılan bir diğer heykel parçası ile birlikte 14 Haziran Perşembe günü İtalya'ya geri gönderildi.

Zengin bir Yunan veya Roma evi ya da tapınağı için inşa edildiği düşünülen Zeus Enthroned'in (Yüce Zeus) yüzeyinde uzun süre deniz altında kalmaktan dolayı, ağır defarmasyon dikkat ekiyor.

Heykeli iade eden J. Cadde Getty Müzesi Müdürü Timothy Potts, "Getty, müzelerde ve diğer kültür sektörlerinde İtalyan meslektaşlarıyla olan ilişkilerini büyük oranda önemsiyor. Heykeli iade etme kararı, her iki tarafın da iyi niyet ve kültür misyonlarına saygı duyularak Bakanlık ile yapılan çalışma sonucu alındı.”

İtalyan Kültür Bakanı Dario Franceschini, "Bu büyüleyici cismi İtalyan insanlara iade etmek için Getty ile çalışmaktan memnuniyet duyuyoruz" derken,  Napoli Cumhuriyet Başsavcısı Nunzio Fragliasso "Del Museo Archeologico Nazionale di Napoli adına, İtalyan halkıyla ve İtalya'yı ziyaret edenlerle paylaşmak için Zeus Enthroned evini getirmekten büyük bir mutluluk duyuyoruz” ifadesini kullandı.

Büyükelçi Varricchio, "Zeus Enthroned Heykeli'nin dönüşü, Birleşik Devletler ile İtalya ve kültür kurumlarımız arasındaki mükemmel işbirliğinin canlı bir gösterimidir. Bu, 2016 yılında üçüncü kez yenilenen, İtalya ve ABD arasındaki ikili Mutabakat Muhtırası çerçevesinde gerçekleşti ve kültürel mirasın korunması konusundaki kararlı ortak taahhüdümüzün altını çiziyor." dedi.

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar