İtalya, 5 bin yıllık seramikler dahil Türkiye'den kaçırılan tarihi eserleri iade etti

İtalya, 5 bin yıllık seramikler dahil Türkiye'den kaçırılan tarihi eserleri iade etti

Milattan önce 3000'lerden Demir Çağı'na uzanan dönemde Anadolu'da üretilen ve bir şekilde İtalya'ya kaçırılan arkeolojik ve sanatsal öneme sahip pişmiş topraktan 10 tarihi eser, İtalyan Kültür Polisi tarafından Floransa'da yakalanarak Türkiye'nin Roma Büyükelçisi Ömer Gücük'e teslim etti.

İtalya'da bulunan ve Anadolu'da yapıldıkları tespit edilen bazı kültür varlıkları, yurda getirilmesi için Türkiye'nin Roma Büyükelçiliğine teslim edildi.

Roma Büyükelçiliğinde düzenlenen törenle Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İtalyan makamlarının işbirliği ve çalışmaları sonucunda Türkiye'ye ait oldukları belirlenen bazı kültür varlıklarının İtalya'dan Türkiye'ye iade prosedürü gerçekleştirildi.

Törende Floransa Jandarma Komutanlığı (Carabinieri) Kültür Varlıklarını Koruma ve Tarihi Eser Kaçakçılığıyla Mücadele Şube Müdürü Binbaşı Claudio Mauti ve heyeti, milattan önce (MÖ) 3000'lerden Demir Çağı'na kadar olan dönemde Anadolu'da yapılan ve bir şekilde İtalya'da bulunan 10 pişmiş toprak eseri, Türkiye'nin Roma Büyükelçisi Ömer Gücük'e teslim etti.

Büyükelçi Gücük, İtalya ile kültür varlıklarının iadesi de olmak üzere her düzeyde iyi şekilde çalıştıklarını belirterek, "Bu eserler, ait oldukları topraklarda en iyi şekilde karşılanacak ve bakılacaktır. İtalyan Jandarmasına çok teşekkür ederim, geçen sene de bir başka eser iadesini yapmıştık. Aynı şekilde İtalyan hükümetine de teşekkür ederiz." diye konuştu.

Binbaşı Mauti bu şekilde tespit edip buldukları kültür varlıklarını ait olduğu ülkelere iade etmek istediklerini, kültür varlıklarının her açıdan korunması gerektiğini söyledi.

Eserleri Türkiye'ye götürmek üzere Roma'ya gelen Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Müzeler Dairesi Başkanı Bülent Gönültaş,  eserlerin iade sürecine ilişkin bilgi verdi.

Gönültaş, "2022'de İtalyan emniyet birimleri ve Floransa Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, Anadolu kökenli olduğunu tespit ettiğimiz, bizim de akademik olarak destek verdiğimiz, İtalyan makamlarıyla da hemfikir olduğumuz eserleri bugün teslim alıyoruz. MÖ 3000'li yıllardan Demir Çağı'na kadar uzanan bir süreçte imal edilen 10 eser ve 1 fragmanı (bir esere ait kırık parça) bugün İtalyan makamlarından Roma Büyükelçiliğimizde teslim aldık." ifadelerini kullandı.

Çalışmalarının çok uzun süredir devam ettiğini belirten Gönültaş, "Çok önemli eserleri ülkemize kazandırdık. Buna yönelik çalışmalarımızı da devam ettireceğiz." dedi.

İtalyan Binbaşı Mauti de Floransa'daki Kültür ve Tarihi Eserleri Koruma Amirliğinin, aralarında Türkiye'ye ait olan bu eserlerin de bulunduğu 200 kadar eserin satışına dair ihbar alması üzerine harekete geçtiklerini ve ilgili yargı makamlarının da talimatıyla bu eserlere el koyduklarını söyledi.

İtalyan Jandarması olarak her ülkenin kültür varlıklarını koruduklarını belirten Mauti, "Bizim için diğer ülkelere kültür varlıklarını iade etmeye katkıda bulunmak bir onur. Türkiye ile bir işbirliği geleneğimiz var. Daha önce de başka kültür varlıklarının iadesi oldu." değerlendirmesinde bulundu.

İtalya'dan Türkiye'ye geçen yıl da yine İtalyan Jandarması ve adli makamları ile Kültür ve Turizm Bakanlığının koordineli çalışmaları neticesinde Gaziantep Zeugma kökenli bir mezar stelinin iadesi sağlanmıştı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye'den yasa dışı yollarla çıkarılan 10 eserin İtalyan Kültür Polisince Floransa'da ele geçirilerek, Roma Büyükelçisi Ömer Gücük ve bakanlık yetkililerine teslim edildiğini bildirdi.

Ersoy, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Türkiye'den kaçırılan eserleri ait olduğu topraklara geri getirmeyi sürdürdüklerini belirtti.

"Ülkemizden yasa dışı yollarla çıkartılan 10 pişmiş toprak eserimiz İtalyan Kültür Polisi tarafından Floransa'da yakalanarak Roma Büyükelçimiz Sayın Ömer Gücük ve bakanlığımız yetkililerine teslim edildi." bilgisini veren Ersoy, kültür varlığı kaçakçılığı alanında yakın işbirliği içinde bulundukları İtalyan yetkililere, titiz takipleri için de Roma Büyükelçiliğine ve bakanlık yetkililerine teşekkür etti.

AA


Benzer Haberler & Reklamlar