İsveç'te Thor’un çekici şeklinde amulet bulundu

İsveç'te Thor’un çekici şeklinde amulet bulundu

Arkeologlar İsveç’in Halland eyaletindeki Ysby’de, konut geliştirme alanının yakınında daha önce Neolitik ve Demir Çağına ait arkeolojik eserlerin çıkarıldığı kazı alanında Vikinglere ait olduğu tahmin edilen Mjölnir denilen Thor’un çekici şeklinde bir amulet buldu.

Tarihi 10. yüzyılın sonlarına kadar uzanan amulet, 3 santimetre (1.18 inç) uzunluğunda ve Mjölnir’i temsil eden stilize edilen kurşundan yapılmış. Şaftta, bir tür ipin veya bağın dişli olduğu bir delik vardır, böylece bir kolye olarak takılabilir.

Çekicin baş tarafına taramalı bir desen kazınmıştır. Bu, arkeologlara, çekicin boynuna koruyucu bir tılsım olarak takıldığını gösteriyor.

İskandinav mitolojisinde, Mjölnir olarak bilinen Thor'un çekici, Viking Çağı boyunca en güçlü İskandinav tanrılarından birinin silahı olması nedeniyle koruyucu güçlerle ilişkilendirildi.

Lolye  koruyucu güçlerine ötesinde dini öneme sahipti, çünkü Hıristiyanlığın yeni yolundan ziyade Form Sidr’e (“eski l” anlamına gelen, yani geleneksel İskandinav tanrılarına bağlılığın açık bir sembolüydü.


Benzer Haberler & Reklamlar