İran'da 7 bin yıllık antik site keşfedildi

İran'da 7 bin yıllık antik site keşfedildi

İran'ın güneyindeki Buşehr eyaletininin liman kenti Deylem'de vatandaşların fark ettiği kerpiç yapı kalıntılarını araştıran İranlı arkeologlar, M.Ö. Beşbin yıllarına tarihlenen eski bir site keşfettiklerini açıkladılar.

İRNA ajansının haberine göre; arkeolojik keşif, yerel halk tarafından kerpiç yapı kalıntılarının fark edilmesi üzerine Deylem limanı güvenlik birimlerince İran Kültürel Miras Örgütü'ne bilgi verilmesinden sonra, bir arkeoloji ekibinin bölgeye gönderilmesiyle gerçekleşti.

5-6 metre yüksekliğindeki tepelerle çevrili alanda; kerpiç yapı kalıntılarının yanı sıra çanak çömlekler, taş aletler ve kemikler bulunduğu belirtildi. Alanda aynı zamanda koyu yeşil, siyah ve kahverengi renklere sahip geometrik desenler işlenmiş keramikler bulundunu belirtildi.

Arkeologların, ilk bulguları göz önüne alarak yaptığı tahminlere göre; tarihi M.Ö. 5. binyıllarına kadar uzanan,
Basra Körfezi kıyıları için tarihsel açıdan önemli bir antik site keşfedilmiş dururmda

Buşehr Eyaleti El Sanatları ve Turizm Bakanlığı  Kültürel Miras Genel Müdürü, Naser Amirzadeh; "Antik site, Deylam (Bender Deylem) liman kentinde bulunan Tahamachi tepesi bölgesinde Amlam köyünün üç kilometre batısında bulundu.Keşfedilen site, bu bölgede eski bir uygarlığın var olduğunu gösteriyor. Tarihi alan, Şah Abdullah köyü yakınlarında geniş bir düzlükte yer alıyor. Çevresinde açıkça görülebilen toprak yüzeyinden 5 ila 6 metre yükseklikte, tarihi ve kültürel öğelere ev sahipliği yapan tepeler var" dedi.

arkeolojikhaber.com
 


Benzer Haberler & Reklamlar