İnsansıların İngiltere'ye en az 600 bin yıl önce ulaştığı kesinleşti

Arkeologların İngiltere’nin Canterbury bölgesinde yapılan arkeolojik araştırmalarda tespit ettiği deri işlemeciliğine dair kanıtlar, muhtemelen Homo heidelbergensis insansı türünün bölgede 600 bin yıl önce varlık gösterdiğini doğruladı.

İngiltere’de 840.000 ve potansiyel olarak 950.000 yıl önce insansı türlerin bılunduğu tahmin ediliyordu ama bu konudaki tahminler bilimsel açıdan kesin olarak kanıtlanamıyordu.

İngiltere’nin Canterbury bölgesinde Cambridge Üniversitesi arkeologları tarafından yürütülen araştırmalarda gerçekleşen arkeolojik keşifler, 560.000 ila 620.000 yıl önce Güney Britanya’da erken insanların varlığını ispatladığı gibi bölgenin Kuzey Avrupa’daki bilinen en eski Paleolitik alanlardan olduğunu doğruluyor. alanda izleri bulunan insansı türün Neandertallerin atası olduğu tahmin edilen Homo heidelbergensis’in olduğu sanılıyor.

Eski bir nehir yatağında bulunan Canterbury bölgesi, 1920’lerde yerel işçilerin handaxes olarak bilinen (çoğu şu anda British Museum’da sergileniyor) buluntular ortaya çıkardığı zaman keşfedildi, ancak modern tarihleme teknikleri yeni kazılara uygulanarak yaşları belirlendi.

Cambridge Arkeoloji Departmanı tarafından yürütülen kazılarda yeni çakmaktaşı eserler tespit etti.

Araştırmacılar, feldspat kum tanelerinin en son güneş ışığına maruz kaldığı noktayı belirleyen ve böylece ne zaman gömüldüklerini belirleyen bir teknik olan kızılötesi-radyofloresan (IR-RF) tarihleme kullanarak bu taş alet eserlerini tarihlendirdiler.

Royal Society Open Science dergisinde yayınlanan makalede yer alan bilgilere göre; araştırmacılar, Orta Pleistosen döneminde var olan, Neandertallerin atası sayılan, soyu tükenmiş bir arkaik insansı tür veya alt türün (muhtemelen Homo heidelbergensis’in) varlığını doğruladılar. İngiltere'de bulunan el baltaları

İngiltere Canterbury bölgesinde bulunan paleolitik alanda ele geçen bulguların tarihlendirilmesine öncülük eden Almanya’daki Tübingen Üniversitesi’nden Dr. Tobias Lauer, “Kent’teki bu siteyle ilgili harika şeylerden biri de bu Eserler tam olarak antik nehrin onları yerleştirdiği yerdeler, yani nehir vadinin farklı bir bölgesine taşınmadan önce yapılmış olduklarını güvenle söyleyebiliriz.” dedi. 

Kazıyı yöneten Cambridge Üniversitesi’nden Dr Alastair Key şöyle diyor: “Aletlerin çeşitliliği harika. 1920’lerde, site İngiltere’de şimdiye kadar keşfedilen en eski el baltalarından bazılarını üretti.

Eserleri analiz eden Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsü’nden Dr. Tomos Proffitt şunları söyledi: “Paleolitik dönemde kazıyıcılar genellikle hayvan derisi hazırlama ile ilişkilendirilir. Bu nedenle, bu eserlerin bulunması, bu süre zarfında insanların muhtemelen giysi veya barınak için hayvan postları hazırladıklarını düşündürebilir.”

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar