Homo Heidelbergensis: Heidelberg insansısı

Homo Heidelbergensis nedir? Heidelberg insansısı nedir? İlk Britanyalı kimdir?

Homo Heidelbergensis (Heidelberg insansısı) yaklaşık 700.bin yıl ile 200 bin önceki zaman diliminde yaşadığı tahmin edilen, soyu tükenmiş insansı türdür. Varlığı Afrika ve Avrupa'da bulunan fosil parçalarından saptanmıştır. İlk kez 1908 yılında Almanya'nın Heidelberg kenti yakınlarındaki Mauer bölgesinde Grafenrain kum ocağında bulunan bir çene kemiğinden Otto Schoetensack tarafından keşfedilmiş ve bulunduğu yerden dolayı bu şekilde isimlendirilmiştir.

Homo heidelbergensis fosillerin çoğu Avrupa'da bulunmuştur ancak Afrika ve Asya'da da varlığoını kanıtlayan fosiller bulunmuştur. Homo heidelbergensis'in ya kendine ya da bir akrabasına ait Afrika'da bulunan fosillere Homo rhodesiensis adı da verilmiştir.

İnsansı türlerin soyağacındaki yeri henüz kesin olarak belirlenememiştir. Homo Heidelbergensis'in Homo Sapiens’in ve Avrupa’da Neandertallerin ortak atası olduğunu savunanlar da vardır. Homo Erectus’un akrabası olduğu varsayılmaktadır.

Homo Heidelbergensis'in nispeten zeki bir tür olduğu, bazı aletler kullanabildiği ve sosyal işbirliği yapabildiği varsayılmaktadır.

26 Mayıs 1994'te Boxgrove'da Homo heidelbergensis türüne ait  fosiline bir incik kemiği bulundu. Kaşif Roger Pedersen'in adından dolayı ona Roger dendi. Roger, tarihte şu ana dekbilinen en eski Britanyalı olarak ünlendi.  1995'te bulunan iki diş ile Roger'ın Homo heidelbergensis olduğu kanıtlandı. Muhtemelen erkek olan Roger, 40 yaşlarında, 1. 80 cm boyunda ve 90 kilo ağırlığındaydı.


Benzer Haberler & Reklamlar