İngiltere'de 1.700 yıllık tavuk yumurtası ve sepet bulundu

İngiltere'de 1.700 yıllık tavuk yumurtası ve sepet bulundu

İngiltere’de Roma döneminden kaldığı tespit edilen yerleşim alanında, 1.700 yıllık sağlam tavuk yumurtası bulundu.

İngiltere'nin Buckinghamshire bölgesinin Aylesbury yerleşim alanındaki arkeolojik kazı sırasında dört tavuk yumurtası bulunduancak üç tanesi çıkartılırken kırıldı.

Uzmanlara göre, Roma Britanyasından kalma ilk tam yumurta eşsiz keşif.

Kazılar sırasında bulunan diğer organik bulgular arasında, deri ayakkabılar, tahta aletler ve çok nadir bulunan bir sepet yer alıyor.

Arkeolog Edward Biddulph, keşiflerin kapsamının öngörülenden çok daha fazlası olduğunu söylüyor.

Oxford Archaeology South’un kıdemli proje yöneticisi Edward Biddulph, “göze çarpan keşiflerin” bir çukurda bulunduğunu söylüyor. “Tıpkı bir dilek kuyusu gibi, üçüncü yüzyılın sonlarından itibaren, insanlar bu çukura iyi şans getirmesi için nesneler atıyordu.”

Biddulph, “Çukur hala su dolu ve dolayısıyla dikkat çekici organik nesnelerin hepsi günümüze kadar oldukça iyi korunmuş.” diyor.

“Hepsi arasında en olağanüstü olanı, dokuma meşe kayışları ve söğüt çubuklarından yapılmış bir sepet ve dört tavuk yumurtasıydı. Yumurtalar çok kırılgandı, üçü kırıktı ve güçlü bir çürük yumurta kokusu bıraktı.”

Yumurtalar o dönemde doğurganlık, yeniden doğuş ve Roma tanrıları Mithras ve Merkür ile ilişkilendirildi.

Biddulph, “Kabuk parçaları genellikle daha önce Roma mezarlarında bulunmuştu, ancak bu İngiltere’de bilinen tek tam Roma yumurtası ve gerçekten eşsiz bir keşif.” diyor.

Biddulph, yumurtaların ve ekmek sepetinin, bir cenaze töreni sırasında dini bir uygulamanın bir parçası olarak çukura bırakılan yiyecek adakları olabileceğine inanıyor.

BBC. 6 Aralık 2019. (Çeviri: Arkeofili)


Benzer Haberler & Reklamlar