İki katlı şehir: Bayburt'un Aydıntepe ilçesi

İki katlı şehir: Bayburt'un Aydıntepe ilçesi

İki katlı şehir Aydıntepe, kayaların oyulmasıyla inşa edilen Aydıntepe Yeraltı Şehri ile meraklılarını bekliyor.

Bayburt’un Aydıntepe ilçesinde yer alan kent, tüf içerisinde, yüzeyden 2-2,5 metre derinde başka yapı malzemesi kullanmadan ana kayaya oyulmuş galeriler, tonozlu odalar ve bu odaların açıldığı daha geniş mekanlardan oluşmaktadır.

Yaklaşık bir metre genişliğinde ve 2 ile 2,5 metre yüksekliğinde tonoz örtülü galeriler yer yer her iki yana genişlemektedir. (3 x 8 Metre ) Kareye yakın planlı odalar bu mekana açılmaktadır. Ayrıca gözetleme mekanlarının oluşturduğu havalandırma amaçlı konik biçimdeki deliklerin, galeri odalarını aydınlatmak için duvarlara delik açıldığı gözlenmektedir.

Halen kazı çalışmaları devam edilen kent hakkında şu an ileri sürülen iki görüş Mevcut olup, bunlardan biri; bu kentin, bölgede daha önce sözü edilen Halde şehrine ait olduğu, Halde’nin “Khalde” olduğu eski ismi Hart (Aydıntepe) olan ilçenin isminin de “Halt” dan geldiği görüşü mevcuttur.

Diğer görüşe göre; Hart’ta bu yer altı kentinden başka Geç Roma Erken Bizans devirleri arasında yer alan bir mezarın ortaya çıkarılması, Hıristiyanlığın henüz yerleşmediği bir devirde bu bölgenin bir sığınak teşkil ettiği, Romalılar tarafından kovulan ilk Hıristiyanların bu bölgeye geldikleri ve sığındıkları, yer altı kentinde bu Erken Hıristiyanlık dönemine ait olabileceğidir.

Aydıntepe ilçesi, gezilebilir alanı bin 200 metre olan Aydıntepe Yeraltı Şehri'nin, ilçe merkezinde evler, iş yerleri, cadde ve sokakların hemen altında bulunması nedeniyle adeta iki katlı şehir konumundadır. 

Kaynak: http://www.aydintepeyeraltisehri.com

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar