İÇDAŞ'ın minik arkeologlarının eğitimleri sürüyor

İÇDAŞ'ın minik arkeologlarının eğitimleri sürüyor

Çanakkale'de, yaşları 7 ile 17 arasında değişen öğrenciler, Troya Antik Kenti'ndeki simülasyon alanında temsili kazı çalışması yaparak, arkeolojinin temel bilgilerini alanda öğrenmeye devam ediyor.

İÇDAŞ firmasınca 2014 yılından bu yana organize edilen "İÇDAŞ Minik Arkeologlar Sosyal Sorumluluk Uygulaması" kapsamında antik kentte bir araya gelen öğrenciler, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Troya Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan'dan çalışmalara ilişkin bilgi aldı.

Ellerindeki çapa, mala ve fırçalarla adeta uzman arkeologları aratmayan titizlikle temsili kazı yapan öğrenciler, antik kentteki kazı görevlilerince toprağa gömülen imitasyon eserleri de bulmaya çalıştı.

Öğrenciler böylece tarihi eserlerin hangi zorluklar ve sabırla çıkarıldığını uygulamalı olarak öğrenme fırsatı buldu.

Prof. Dr. Rüstem Aslan: Geçmişle geleceği buluşturuyoruz"

Prof. Dr. Aslan, gazetecilere yaptığı açıklamada, 2014'ten bu yana sürdürülen çalışmada, öğrencilere tarih ve arkeoloji hakkında bilgi verdiklerini söyledi.

Bu çalışmayı önemsediklerini vurgulayan Aslan, "Sosyal sorumluluk projesi kapsamında geçmişle geleceği buluşturuyoruz. Minik öğrencilere bölgedeki çalışmaları anlatıyoruz. Onların anlayacağı şekilde Troya ve antik kentin oluşumu hakkında bilgiler veriyoruz." diye konuştu.

- "Bu sene hedefimiz 500'e çıkarmak"

İÇDAŞ Sosyal Sorumluluklar Direktörü Suat Karataş ise tarihi değerleri gün ışığına çıkarmanın ötesinde koruma ve yaşatmanın çok daha zor olduğunu söyledi.

Karataş, bunun için toplumsal bilincin oluşturulması gerektiğini belirterek, şunları dile getirdi:

"İÇDAŞ, 2014 yılında çocuklarımıza ve gençlerimize yönelik başlattığı minik arkeologlar ve antik dönem seramik ve çocuk uygulamalarımız süre sınırı olmaksızın sürdürülecektir. Ülkemizin dünya çapındaki 5 büyük antik kent kazısının ana ve tek destekçisi olmaya devam ediyoruz. Dünyada bunun örneğine rastlanmış değil. Bu desteğin yanı sıra gençlerimize, çocuklarımıza yönelik farkındalık ve bilinçlendirme faaliyetlerimiz de sürecektir. Her yıl ortalama 250 gencimiz ve çocuğumuz bu sosyal sorumluluk projelerine katılıyor. Bu sene hedefimiz bu rakamı 500'e çıkarmak."

Engin Ören- AA


Benzer Haberler & Reklamlar