Hindistan'da 14. yüzyıldan kalma taş yazıt bulundu

Hindistan'da 14. yüzyıldan kalma taş yazıt bulundu

Hindistan'ın yerel kahramanlarından Jakka'nın eşi Jakki'yi anmak için yaptırdığı mezar kitabesi birtarlada köylüler tarafından bulunarak Hindistan Arkeoloji Mirası ve Müzeler Bölümüne teslim edildi.

Hindistan'ın güneyindeki Karnataka eyaletinin Bhadravati Taluk kentinin Hagalamane köyü sakinlerinin bir tarlada tarihi eser bulduklarını haber vermeleri üzerine Arkeoloji, Miras ve Müzeler Bölümü Direktör Yardımcısı R. Shejeshwara inceleme yapmak üzere tarlaya gitti.

Hindu gazetesinin haberine göre köyün eteklerindeki bir tarlada bulunan bir kaya paröasından yontularak yapılmış yazıtın 14. yüzyıldan kaldığı anlaşıldı.

Yaklaşık 600 yıllık olduğu tahmin edilen yazıtta, bölgenin yerel savaşçı kahramanlarından Homachara Bhaira Gowda'nın oğlu Jakka'nın yiğitliklerinden söz ediliyor. Kitabenin Jakka'nın eşi Jakki'yi anmak içininşa edilen  bir mezar yapısının parçası olduğunutahmin ediliyor.

Alt kısmında hasar tespit edilen yazıtın Pankius çiçeklerinin takıldığı bir Jakki resmi var.  Orta kısımda Jakka ve Jakki'yi cennete alan tanrıçaların oyukları var.

En üstteki kısımda ise bir Shivalinga ve bir Nandi'nin cennetteki bir tanrıçaya tapınma oyukları vardır. Uzmanlar, kitabenin Vijayanagar krallığının erken safhasında yontulmuş olabileceğini söylüyorlar.

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar