Hicaz Demiryolu Müzesi binası Amman'da TİKA tarafından yapılıyor

Hicaz Demiryolu Müzesi binası Amman'da TİKA tarafından yapılıyor

Hicaz Demiryolu Amman Tren İstasyonu'nda, Hicaz Demiryolu tarihinin anlatılacağı müze binası inşa ediliyor. Müzenin yanındaki 3 tarihi bina restore edilerek sosyal faaliyetlerde kullanılacak. Restorasyon ve müze inşaatının 2020 yılının ilk aylarında tamamlanarak, Hicaz Müzesinin ziyaretçilerin hizmetine sunulması planlanıyor.

TİKA'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Başkanlık tarafından 2017 yılında uygulamasına başlanan proje kapsamında Hicaz Demiryolu Amman Tren İstasyonu'nda, Hicaz Demiryolu tarihinin anlatılacağı bir müze binası inşa ediliyor.

Ayrıca, müze binasının yanında yer alan 3 adet istasyon binası, tarihi dokuları korunarak restore ediliyor.

3 bin metrekare kapalı alana sahip olacak müzede; 2. Abdülhamid'in mührünün bulunduğu raylar, lokomotifler, istasyonda haberleşme amaçlı kullanılan malzemeler, rayların tamirinde kullanılan aletler, fotoğraflar ve diğer müzeye ilişkin basılı malzemeler sergilenecek.

Hat üzerindeki istasyonların tarihi ses kayıtları eşliğinde, aslına uygun kıyafetleriyle kondüktörler, yolcular ve eşyalardan oluşan çok boyutlu bir sunumla istasyonun ilk yılları canlandırılacak.

Müzenin diğer katlarında ise diorama tekniğiyle diğer istasyonların maketlerinin sergilendiği bir bölüm bulunacak.

Müzenin yanındaki 3 tarihi bina restore edilerek sosyal faaliyetlerde kullanılacak. Restorasyon ve müze inşaatının 2020 yılının ilk aylarında tamamlanarak, Hicaz Müzesinin ziyaretçilerin hizmetine sunulması planlanıyor.

Bölge, projenin tamamlanmasıyla turizmin hareketlenmesi için bir cazibe merkezi haline getirilecek. Müze aynı zamanda, Ürdün ekonomisinin önemli gelir kaynaklarından biri olan turizmi de destekleyecek.

Ahmet Furkan Mercan- AA


Benzer Haberler & Reklamlar