Hermitage Müzesi de Türkiye'den kaçırılan bir mozaiği saklıyor

Hermitage Müzesi de Türkiye'den kaçırılan bir mozaiği saklıyor

Zeugma mozaiklerinden At Adam Kentauros Nessos öyküsünü canlandıran mozaiği için FBI’ın yayınladığı kaydı anlatan arkeolog Nezih Başgelen, parçalarının bir kısmının Berlin’de diğeri St Petersburg’ta bulunan bir diğer mozayiğe dikkat çekti ve bu tarihi eserin kimseye gösterilmediğini söyledi.

Gaziantep’teki Zeugma Müzesi’nde sergilenen Çingene Kızı Mozaiği’nin kayıp parçaları geçtiğimiz Aralık ayında ait olduğu yere dönmüştü. Milattan önce ikinci yüzyıla ait mozaiğin kayıp parçaları 20 yıl aradan sonra yerini bulmuş, Amerika Birleşik Devletleri’nden Türkiye’ye getirilen 12 parça, Zeugma Mozaik Müzesi’nde ziyarete açılmıştı. Şimdi sıra Zeugma’dan yurt dışına kaçırılan diğer mozaiklerde!

 FBI raporuna göre Zeugma Mozaiginin At Adamlı parçası da ABD'de

Arkeolog Nezih Başgelen, Zeugma’nın yurt dışında olduğu bilinen diğer bazı parçaları hakkında bilgi verdi. ABD’de, Berlin ve Hermitage gibi müzelerde kaçırılan eserlerin yer aldığına dikkat çeken Başgelen, ‹At Adam» Kentauros Nessos öyküsünü canlandıran mozaiği için FBI’ın yayınladığı kayda dikkat çekti. New York’ta bir Türk kaçakçının galerisinde bulunan ‘At Adam” Kentauros Nessos mozaiği Zeugma’nın parçalarından biri. Mozaiğin yıllar önce tespit edildiğini ve yurda dönmeyi beklediğini kaydeden Başgelen şu bilgileri paylaştı: “At Adam Mozaiği’nin New York’ta olduğunu biliyoruz. FBI kayıtlarında ‘bu mozaiğin orijini Türkiye’den’ diye belirtilmiş. Türkiye’den geldiğini teyid ettikleri bu ilginç mozaik panonun da de dönmesi konusunda gerekli temasların kurulmasını dileriz" dedi.

İlginç bir mozaik daha var. Kimseye göstermiyorlar.

Başgelen, "Bu bağlamda hem Berlin’de hem St Petersburg’ta olduğu bilinen Roma eyaletlerinin betimlerinden oluşan ilginç bir mozaik daha var. Kimseye göstermiyorlar. Bu mozaiğin ana bölümü halen Hermitage müzesinin deposunda. Berlin’deki bu ilginç taban mozaiği diğer eserlerle birlikte İkinci Dünya Savaşı sonunda Rusya’ya götürülerken bazı parçaları Berlin’de kalmış. Bu eserler hakkında daha ayrıntılı temasların kurulması gerekiyor. En azından görüntüleri birleştirilerek bütünü tekrar kamuoyuyla paylaşılabilir” bilgisini de aktardı.

84 bine yakın kültürel varlığımızın yurt dışına gittiği söyleniyor.

Yurt dışına kaçırılan eserlerin iadesi için bakanlığın titiz çalışmalar yürüttüğünü belirten Başgelen, var olan eserleri yerinde korumaya özen gösterilmesi gerektiğine dikkat çekti. Başgelen, “84 bine yakın kültürel varlığımızın yurt dışına gittiği söyleniyor. Var olan tarihi eserlerimizi, kaya anıtlarını ören yerlerini de özellikle defineci tahribatından korumak zorundayız” dedi.

Seray Şahinler Demir - YeniŞafak

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar