Hatay'da 3 bin yıllık Musa Ağacı'na büyük ilgi

Hatay'da 3 bin yıllık Musa Ağacı'na büyük ilgi

Hz. Musa'nın toprağa diktiği asasının "ölümsüzlük suyu" sayesinde yeşermesiyle büyüdüğüne ve 3 bin yaşında olduğuna inanılan çınar ağacı, yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret ediliyor

HATAY: Hatay'ın Samandağ ilçesinde, Hz. Musa'nın toprağa diktiği asasının "ölümsüzlük suyu" sayesinde yeşermesiyle büyüdüğüne ve 3 bin yıllık geçmişinin olduğuna inanılan çınar ağacı, doğal güzelliğiyle ülkenin dört bir yanından gelen ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

İlçeye bağlı Hıdırbey mahallesinde bulunan "Musa Ağacı'', 7,5 metre gövde genişliği ve 17 metre boyuyla yerli ve yabancı ziyaretçilerin uğrak yerleri arasında yer alıyor. Musa Ağacı'na ziyaretçi yoğunluğu turizmcileri sevindirdi.

Çok eski tarihlerde içinde berber dükkanının da bulunduğu çınar ağacı, köylülerin düğünlerine de ev sahipliği yapıyor. Evlenmek isteyen çiftler, davetlilerin katılımıyla davul zurna eşiliğinde anıt ağaç altında düzenlenen düğün törenleriyle dünya evine giriyor. Genç çiftlerin özel anlarına tanıklık eden ağaç sayesinde köylüler de ziyaretçiler sayesinde ek gelir elde ediyorlar.

Hatay Turizm Derneği Başkanı Sabahattin Nacioğlu; bayram ve sonrasında Hatay'a gelen ziyaretçi sayısında ciddi artış olduğunu, bunun da turizmcileri sevindirdiğini söyledi.

Kente gelen turistlerin tarihi mekanların yanı sıra "Harbiye Şelaleleri" ve "Musa Ağacı" gibi kent için önem taşıyan mesire alanlarında yoğunluk oluşturduğunu dile getiren Nacioğlu, şöyle devam etti:

"Bayram ve sonrasında Samandağ ilçesindeki Titus Tüneli, kaya mezarları ve Musa Ağacı'na çok sayıda ziyaretçi geldi. Bu da turizmin canlanması açısından bizi sevindirdi. Hıdırbey mahallesine gelen ziyaretçiler, orada bulunan ve 3 bin yıllık olduğuna inanılan Musa Ağacı'nı ziyaret ediyor. Ağacın, Hz Musa'nın asasını toprağa bıraktıktan sonra yeşerdiğine inanılıyor. Turizm potansiyeli yüksek bir yer. Musa Ağacı'nın bulunduğu yer gezilip görülmeye değer bulunuyor. Bunun yanında Türkiye'de bulunan tek Ermeni köyü ve sahillerimizde de yoğunluk yaşandı. Yerli ve yabancı ziyaretçilerin Hatay'a gelip konaklamalarını ve burada daha çok kalmalarını istiyoruz. Kenti daha iyi tanıyıp ilin güzelliklerini görmelerini istiyoruz."

Rusya ile ilişkilerin düzelmesi turizmi tekrar canlandıracak

Rusya ile yaşanan krizinden sonra ilişkilerin düzelmesiyle turizmin tekrar canlanacağının altını çizen Nacioğlu, "Ülkemizde son günlerde Rus uçağının düşürülmesinden sonra yapılan anlaşma gereği Antalya'ya Rusya'dan bir kafile geldi. Bu da sevindirici bir haber. Türkiye'de turizm için daha çok hamle gerekiyor. Krizden dolayı Antalya'daki oteller de kötü durumdaydı. Bu durumun eskisi gibi olması gerekiyor." diye konuştu.

Suriye'deki iç savaşın sona ermesiyle turizmin daha da canlanacağını belirten Nacioğlu, Hatay'ın olumsuz bir şekilde yansıtıldığını fakat bunun aksine sakin ve huzurlu bir şehir olduğunu kaydetti.

Nacioğlu, Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından ''anıt ağaç'' ilan edilen, ''Musa Ağacı", dönemin Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz öncülüğünde Hatay Valiliği ve Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansınca (DOĞAKA) hazırlanan çevre ve peyzaj çalışması yapıldığını sözlerine ekledi.

Musa Ağacı efsanesi

Çınar ağacının, Hz. Musa'nın asasının "ölümsüzlük suyu" sayesinde filizlenip kök salmasıyla meydana geldiğine dair çeşitli efsaneler anlatılmaktadır. Efsaneye göre, Hz. Hızır'ı arayan Hz. Musa, buraya geldiğinde "ölümsüzlük suyu" olduğuna inanılan dereden su içmek ister. Asasını yere saplar ve eğilip su içer. Dönünce bir de bakar ki asa yeşerir. Bu nedenle, ''Musa Ağacı''nın o asa olduğu inancı yaygındır.

AA Halit Demir


Benzer Haberler & Reklamlar