Hasankeyf'in tarihi yapıları güçlendiriliyor

Hasankeyf'in tarihi yapıları güçlendiriliyor

Hasankeyf'teki tarihi yapıların güçlendirilmesi için 180 milyon lira bütçe ile güçlendirme çalışmaları sürüyor

Batman'da GAP'ın vizyon projesi ve can damarı olan Ilısu Barajı'nın su tutmaya başlamasının ardından baraj gölü sahasında kalacak olan Hasankeyf ilçesindeki tarihi yapıların sudan zarar görmemesi adına güçlendirme çalışmaları 180 milyon liralık bütçe ile yürütülüyor.

Türkiye'nin, dolgu hacmi bakımından 2'nci, kurulu güç bakımından 4'üncü büyük barajı olan, Mardin ve Şırnak il sınırları arasında, Dicle Nehri üzerindeki en büyük baraj olma özelliğine sahip Ilısu Barajı ve HES'te fiziki gerçekleşme yüzde 97'ye ulaştı.

Toplam maliyeti 8,5 milyar lira olan barajda haziran ayı itibarıyla su tutulmaya başlanması planlanırken, Ilısu Barajı'nın faaliyete girmesiyle sular altında kalacak olan ilçenin yeni yerleşim yerinin inşası ve turizme yönelik projelerin uygulanması hızla sürüyor.

Bu kapsamda baraj gölünde kalacak tarihi yapıların zarar görmeden su altı turizmine kazandırılması için güçlendirme çalışmalarına 180 milyon liralık kaynak ayrıldı.

Bu doğrultuda düşme tehlikesi bulunan 83 kaya kontrollü olarak düşürüldü, su altında kalacak 300 mağarada çökme riskinin önüne geçmek için harekete geçildi ve bugüne kadar 100 mağarada dolgu çalışması yapıldı.

Küçük Saray'ın güçlendirilmesi için çalışmalar devam ediyor.

- "Tarihimizi koruyup, koruma altına alıyoruz"

DSİ 16. Bölge Müdürü Ali Naci Kösalı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun Hasankeyf'e büyük önem verdiğine işaret ederek, DSİ Genel Müdürü Murat Acu'nun her fırsatta Ilısu Barajı, HES Projesi ve Hasankeyf'teki çalışmaları yerinde incelediğini söyledi.

Baraj gölünün su altı turizmine açılmasına yönelik güçlendirme çalışmaları kapsamında daha önce ölümlü kazalara da sebebiyet veren, en ufak titreşimde dahi düşme riski bulunan 83 kayanın tamamının kontrollü müdahale ile herhangi bir patlayıcı madde kullanılmadan düşürüldüğünü belirten Kösalı, çalışmanın Kültür ve Turizm Bakanlığının onayı ve ilgili birimlerin gözetiminde gerçekleştirildiğini aktardı.

Kösalı, güçlendirme çalışmaları için Dicle Nehri üzerine 143 metre uzunluğunda köprü yapıldığını dile getirerek, "Bu iş kapsamında baraj suyu yükseldiği zaman mağaraların suyla temasıyla zayıf özellikteki kayaların oyularak üst kısımlarda çöküntü yapmaması ve yukarı Hasankeyf'in zarar görmemesi için vadilerdeki mağaralar dolduruldu. 300 mağaradan 100'ü bu şekilde dolduruldu." bilgisini paylaştı.

Küçük Saray'ın da sudan zarar görmemesi için güçlendirme çalışmalarına başlandığını aktaran Kösalı, betonarme duvar ve çubuklarla Küçük Saray'ın suyun geldiği en üst kota kadar güçlendirileceğini aktardı.

Kösalı, dört vadide 4 milyon metreküp dolgu yapılacağını anlatarak, "Güçlendirme çalışmalarının yaklaşık maliyeti 180 milyon lira. Dicle, Şaab, Saha ve Dere vadilerinde toplam 4 milyon metreküp dolgu yapılacak. Kurum olarak baraj yaparken tarihimizi de koruyup, koruma altına alıyoruz." açıklamasını yaptı.

- Şaab Vadisi'ne antik liman

"Bu çalışmaların ardından teknelerle Hasankeyf'in turizm alanına ulaşılması için Şaab Vadisi'nin girişine antik liman yapılacak." diyen Kösalı, barajda su tutulmaya başlanmasının ardından yerli ve yabancı turistlerin Hasankeyf Kalesi'ni gezebilmeleri amacıyla DSİ Genel Müdürlüğünce proje hazırlandığını ifade etti.

Kösalı, antik limanın tamamlanmasıyla turistlerin, "yeni Hasankeyf"ten teknelerle limana ulaşarak, açık hava müzesi olan Hasankeyf Kalesi'ni, Küçük Saray'ı gezebileceğini, dev kanyonlarda doğa yürüyüşleri yapabileceğini dile getirerek, "Böylece Hasankeyf'teki tarihi yapılar hem turizme kazandırılmış hem de güçlendirme ile gelecek nesillere aktarılmış olacak." şeklinde konuştu.

Muhyeddin Beyca - Selman Tür / AA


Benzer Haberler & Reklamlar