Harmonia

Harmonia kimdir?

1. Harmonia: Yunan inanç sisteminde uyum tanrıçası.

Roma mitolojisinde genellikle barış tanrıçası Concordia’yla bir tutulur.

Ares ve Aphrodite’in kızıdır.

Yunan düşüncesi, doğayı ve evreni çok düzenli bir uyum içinde görmüştür.

Filozof Herakleitos’a göre de karşıtların birliği Harmonia’dır.

 

2. Harmonia: Yunan müziğinde ses dizisi.

Günümüz araştırmacıları arasında henüz kesinlik kazanmamış bir kavramdır. Önceleri yalnızca Yunan müziğinin üç temel tetratordundan biri olan ve dörtte bir tonlardan oluşan enharmonikon türü (genos) diziler (diğerleri khromatikon genos ve diatonikon genos) için kullanıldı. Daha sonra Doria dizisini, ardından da öteki modları kapsar hale geldi.

Platon, çeşitli harmomaların etik çağrışımları üzerinde durdu ve bunları çeşitli etnik grupların adlanyla andı (Doria, Frigya, Lydia dizileri gibi). Aristides Quintilianus (Aristeides Kointilianos) Peri Musikes adlı yapıtında dizileriyle birlikte altı harmonia örneği verir. Ama bu yapıt dizilerin kullanıldığı, dönemden çok sonra yazılmış olduğu için yanlışlar içerebilir. Gerek Yunan kuramcıları, gerekse çağdaş araştırmacılar harmonia sözcüğünün anlamını sonradan ortaya çıkan kavramlarla karıştırmıştır. Harmonialar kullanımdan kalktıktan sonra bazılarının adları onların yerini alan tonos (çoğul tonoı), yani aktarım dizilerine verildi.

Belki de harmonialarla daha sonraki (MÖ 4. yüzyıl) tonos ve oktav dizileri arasındaki tek benzerlik aynı halk adlanyla anılmalarıydı.

Harmoniaların uyandırdığı kabul edilen duyguların bir ölçüde dizilerin üç temel ses perdesi (tiz, orta ve pes) içindeki göreli konumlarından kaynaklandığı kabul edilebilir.

3. Harmonia: Bir söylence koluna göre
 Harmonia Ares ile Aphrodite'den doğma, başka bir dala göre de Zeus ile Elektra'nın kızıdır.

Hesiodos savaş tanrısı ile güzellik tanrıçasının birleşmesinden doğan olumsuz yaratıkların yanında bir de "uyum ve ölçü"yü simgeleyen, adı da oanlama gelen bir varlığın doğduğunu söyler . (Theog. 937). 

Her iki söylence dalı Harmonia'nın Kadmos'un karısı olduğunu benimser. Thebai efsanelerinin başlıca kişilerinden olan Kral Kadmos ile Harmonia'nın düğünü ozanlarca üstünde durulan bir konudur.

Zeus kendi eliyle verir Harmonia'yı Kadmos'a ve Thebai kalesinde yapılan düğüne bütün Olympos tanrıları katılır.

Geline verilen olağanüstü armağanlar Kharitlerin işledikleri bir urba, bir de gerdanlıktır. Bu armağanlar Thebai kentinin yıkımına neden olacaktır. Thebai'ya karşı Yediler diye anılan ve tragedya yazan Aiskylos'un ünlü bir oyununa konu olan Thebai savaşlarının kaynağında bu armağanlar vardır.

Harmonia'nın beş çocuğu olacaktır.  İno, Semele, Agaue, Autonoe ve Oidipus soyunun atası olan Polydoros.

Bu çocuklardan doğma kişilerin her biri korkunç bir alın yazısı taşımakta ve her biri bir tragedyaya konu olmaktadır.

Acaba insan yaşamında tam uyum ve denge olmadığı, ya da asıl uyumun en feci uyumsuzluklara yol açtığı bir düşünce ve görüşümü simgeler Harmonia ile ilişkili bu söylenceler?  

4. Harmonia:
Harmonia ile ilgili iki efsane vardır, biri Thebai efsaneler zincirine, öbürü Dardanos soyuna bağlıdır. Birinde Harmonia, Aphrodite ile Ares'in kızı, ikincisinde Zeus ile Elektra'nın kızı olarak gösterilir. Ama her ikisinde de Kadmos'un karışıdır (Tab. 18).

Thebai efsanesinde Kadmos ile Harmonia' nın düğünü üstünde durulur: Zeus Harmonia' yi kendi eliyle verir Kadmos'a ve Thebai kalesinde düğününü yapar. Bütün tanrıların hazır bulundukları bu düğünde geline olağanüstü armağanlar verilir; biri Kharit'lerin dokuyup işledikleri bir elbisedir, bunu Harmonia'ya Athena (ya da Aphrodite) vermiş derler, öbürü ünlü bir gerdanlıktır. Bu armağanlar Thebai şehrinin başına bela olmuş, şehre karşı iki saldırıya yol açmıştır (Ehphyle, Amphiaraos, Alkmaion). Efsaneye göre uğursuzluğun nedeni, Athena ile Hephaistos'un Harmonia'ya karşı, Ares'le Aphrodite'nin kızı olduğundan ötürü, hınç beslemeleridir. Thebai kral soyunun kaynağında bulunan Kadmos'la Harmonia'nın beş çocuğu olur, hepsinin de kaderi olağanüstüdür, bunlar İno, Semele, Agaue, Autonoe ve Oidipus soyunun atası Polydoros'tur (İno, Semele, Agaue, Aktaion, Labdakos).
Dardanos'la İasion'un kız kardeşi olarak gösterilen Harmonia Semendirek efsanelerinde rol oynar. Kadmos ona Zeus'un kaçırdığı kız kardeşi Europe'yi ararken Semendirek adasında rastlamış ve sevmiştir. Düğünü de gene aynı görkemle Semendirek'te yapılmıştır.

Kadmos'un karısı Harmonia, bazı efsanelerde uyum, denge anlamına gelen adıyla Kharit'lerin biri sayılan Harmonia ile karıştırılmıştır.


Benzer Haberler & Reklamlar