Hamile mumyanın 2.000 yıl önce kanserden öldüğü anlaşıldı

Hamile mumyanın 2.000 yıl önce kanserden öldüğü anlaşıldı

Önce bir erkek rahip mumyası olduğu sanılan ama rahminde bir bebek olduğu keşfedilince kadın olduğu anlaşılan 2.000 yıllık Antik Mısır mumyasının ölüm sebebini araştıran bilim adamları, anne adayının muhtemelen kanser sebebiyle hayatını kaybettiğini açıkladılar.

19. ve 20. yüzyıllar boyunca bu mumyanın bir erkek rahibe ait olduğu düşünülüyordu. Ancak Warsaw Mummy Project’in (Varşova Mumya Projesi) çığır açan çalışması, aslında kadın olduğunu ortaya çıkardı. Hamile bir mumyanın bilinen ilk örneği olduğunu keşfettiklerinde daha fazla sürpriz ortaya çıktı.

İnsanlar neden mumya yemeye başlamıştı?İnsanlar neden mumya yemeye başlamıştı?
Warsaw Mummy Project, "Gizemli Kadın"ın bu yılın başlarında yapılan CT taramaları vücudun pelvis boşluğunun bir fetüs içerdiğine dair daha fazla kanıt ortaya çıkardığında hayrete düşmüştü. En dikkat çekici kısım ise, fetüsün mumyalanmış rahmin son derece asidik ve düşük oksijenli ortamı tarafından etkili bir şekilde korunmuş olmasıydı.

Söylenilene göre kafatasındaki işaretler, boğazın burnun arkasından ağzın arkasına uzanan kısmını etkileyen nadir bir kanser türü olan nazofaringeal kanserli hastalardakine benzer işaretleri gösteriyor.

Gebelein Arkeoloji Projesi direktörü ve Varşova Mumya Projesi eş direktörü Wojciech Ejsmond, yaptığı açıklamada “Sol yörüngenin arkasındaki kemikte, BT taramalarında yaklaşık 7 milimetre çapında küçük bir patolojik değişiklik, boş bir alanı çevreleyen yuvarlak bir lezyon görülebilir. Bu büyük olasılıkla bir tümör, muhtemelen metastatik bir bölge tarafından yapılan bir değişikliktir” dedi ve devam etti: "Kafatası kemiklerinde bu tip metastatik değişiklik, diğerleri arasında, adenomdan sonra meydana gelir, ancak bu tür bir tümör ise, histopatolojik testler bize kesin bir cevap verecektir. Ek olarak, burun boşluğu, maksiller sinüsler ve maksiller kemiklerin palatal kısmı da dahil olmak üzere yüz kemiklerinde büyük boşluklar bulunuyor.”

Modern hastalarda kraniyofasiyal kemiklerdeki değişiklikler nazofarenks kanserine karşılık geliyor.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar