Halıcı Ahmet Urkay Arkeoloji ve Etnografya Müzesi açıldı

Halıcı Ahmet Urkay Arkeoloji ve Etnografya Müzesi açıldı

Türkiye’nin ve Denizli’nin sahip olduğu değerleri insanlarla paylaşmak ve özellikle gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla vakıf ve müzeler kuran Ahmet Urkay’ın adını taşıyan Halıcı Ahmet Urkay Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, törenle ziyaretçilere kapılarını açtı.

Pamukkale ilçesi’ne bağlı Karahayıt Mahallesi’nde yapılan açılış kokteyline Ahmet Urkay’ın ailesi, Denizli Valisi Hasan Karahan, Denizli Milletvekilleri Teoman Sancar, Yasin Öztürk, siyasiler, işadamları ve davetliler katıldı.

Ahmet Urkay: Eserler benim değil, Türk milletinin kültür değerleridir.

Müzeye adını veren Ahmet Urkay, açılışta yaptığı konuşmada  ‘Müzeler kültürün anayasasıdır. Bir toplumun kültür değerlerini müzeler saklar, korur ve geleceğe taşır. Geçmiş ile geleceği birbirine bağlayan köprülerdir. Uzun yıllardır, yaklaşık 60 yıldır topladığım bu eserleri gün ışığına çıkarmış bulunuyorum. Kültür değerlerimizi gelecek nesillere aktarmak ve unutmaması için müze kurdum. Eserler benim değil, Türk milletinin kültür değerleridir. Müzemize yardımcı olan bütün arkadaşlar için teşekkür ederim. Ayrıca yardımcı olan eşim Fatma Urkay’a da teşekkür ediyorum’ dedi.

Vali Hasan Karahan: Türkiye’nin en büyük etnografik müzesi olduğuna inanıyorum.

Urkay’ın ardından kürsüye gelen Denizli Valisi Hasan Karahan ise, ‘Ayağımızın tozu ile deprem bölgesinden buraya geldik. İşte Dünya fani, insan fani. Ama bunları da kalıcı hale getirmenin de bu tür vakfedilen müzeler ve diğer vakıf eserler. Ahmet amcamız da Fatma hanım ile birlikte bir ömür topladıkları ne varsa, onun bereketini bize, milletimize vakfetti. Denizlili hemşehrilerimizi, Türkiye’nin her yerinden ve Dünya’dan buraya gelen olan misafirlerimize Türkiye’nin geçmişini gözler önüne serecek şekilde burada sergiliyoruz. Türkiye’nin en büyük etnografik müzesi olduğuna inanıyorum. Pek çok müze gezdik ama burası hakikaten özel, çok farklı ve zengin. Burayı özellikle ifade etmek istiyorum. Maddi ve manevi olarak çok zenginliği barındıran bir müze. Bu müzede uzun yıllar tarihimize geçmişimize, coğrafyamıza ait bilgiler, belgeler, eserler yaşayacak. Hayırlı olsun. Ben çok teşekkür ediyorum. Kimisi okul yapar kimisi hastane yapar. Bu da en az onlar kadar kıymetli.’ ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Ahmet Urkay ile birlikte Denizli Valisi Hasan Karahan ve Milletvekilleri Teoman Sancar ile  Yasin Öztürk  açılış kurdelesi kestiler.

Açılışın ardından davete katılan ziyaretçiler müzedeki eserleri inceledi.

Egeyön TV


Benzer Haberler & Reklamlar