Hadrianapolis Antik Kenti ve Yenice Ormanları ziyaretçileri büyüledi

Hadrianapolis Antik Kenti ve Yenice Ormanları ziyaretçileri büyüledi

Doğal ve tarihi güzellikleri ile görenleri mest eden ama turizm pastasından henüz hak ettiği payı tam anlamı ile alamayan Karadeniz bölgesinin en batısındaki ili Karabük'ün tanıtımı için elele veren sivil toplum kuruluşları ve yerel yöneticiler, bölgenin güzelliklerini basın ve sosyal medya dünyasının seçkin isimlerine gezdirerek, onları bu güzellikleri yaşamaya ve tanıtmaya davet ettiler.

Foto: sırtçantam.com / İsmail Şahinbaş

Batı Karadeniz'in en batısında yer alan Karabük, Antik çağda Pontus ve Bitinya arasında kalan Paflagonya bölgesi sınırları içinde kalan köklü geçmişe sahip ancak ilde çok fazla arkeoloji kazısı yapılmadığı için antik çağdan günümüze kalan eseri hayli az.

Karabük'ün Eskipazar ilçesinde Yazıboy köyünde M.Ö 2500’lü yıllara ait yerleşimler saptanırken, Hadrianapolis Antik Kenti kazıları bölgede M.Ö. 5500'den itibaren yerleşim olduğunu gözler önüne sermiştir.  Arkeolojik verilere göre İlk Çağ’da bölgede hakimiyet kuran ilk topluluk Hititler olurken, Frigler ve Romalılar kentte varlık gösteren medeniyetler arasında yer aldılar..

Hadrianapolis Antik Kenti'nin yanı sıra UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan  Safranbolu Evleri,  Karabük'teki Hıdırlık Tepesi, Müze Köy olarak tanımlanan Yörük Köyü, Cinci Hamamı, 1661 senesinde inşa edilen Köprülü Mehmet Paşa Camii, 1880 senesinde inşa edilen Lütfiye Cami, 116 metre uzunluğundaki genişliği yer yer 120 ile 220 santimetre arasında değişen , 60 metre yüksekliğindeki  İncekaya Su Kemeri Karabük'ün gezilip görülmesi gereken başlıca tarihi kültürel mirasları. 

Öte yandan Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk ağır sanayi yatırımlarından Karabük Demir Çelik Fabrikaları'na da evsahipliği yapan il, doğal güzellikleri ve endemik bitkileri ile de hayli görülmeye değer bir turizm cenneti. Karabük'ün Yenice ormanları, içerdiği biyolojik çeşitlilik ve barındırdığı yaban hayvanları ile Dünya'nın sayılı ormanları arasında yer almaktadır. Anıt ağaçların yer aldığı arboretum (Açık Hava Orman Müzesi) alanına da sahip Yenice ormanları, insanlara 4 mevsim farklı güzellikler sunmaktadır.

Ancak Karabük, tüm bu doğal ve tarihi güzellikleri ile görenleri mest ederken henüz turizm pastasından hak ettiği payı tam anlamı ile alamıyor.

Genel Başkanlığını Cevdet Akay’ın yaptığı TÜMBİKON (Tüm Bürokratlar ve İş İnsanları Federasyonu) ve KARDERFED (Karabük Dernekler Federasyonu) başta olmak üzere, ilin sivil toplum kuruluşları ve yerel yöneticileri bu konuda elele vererek, tanıtım için önemli çalışmalara imza atıyorlar. 

Bu önemli tanıtım çalışamalarından biri, geçtiğimiz hafta gerçekleştirildi. Aralarında Arkeolojikhaber editörlerinin de yer aldığı basın mensupları, blogerlar, infulancer ve 'youtuber'lardan oluşan yaklaşık 30 kişilik bir ekip kente davet edilerek, tarihi ve doğal güzellikler ile buluşturuldu.

Gezinin iki önemli durağından ilki Yenice Ormanları olurken, davetliler orman içinde inşa edilmiş Ihlamur Teras'ta konaklatıldı. Orman havasını soluyan ve doğal güzellikler içinde gezme şansı bulan davetliler, aynı zamanda Yenice ormanlarının 4 mevsim boyunca sunduğu renkleri içeren İsmail Şahnbaş imzalı belgeseli izleme şansı da buldular.  

Eskipazar’da yer alan Hadrianapolis Antik Kenti, tanıtım gezisinin ikinci önemli durağı oldu.

Hadrianapolis Antik Kenti tanıtım gezisine Eskipazar Kaymakamı Furkan Korkusuz, Eskipazar Belediye Başkanı Hüseyin Dönmez, Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Koordinatör Başhekimi Nurettin Yiyit, TÜMBİKON Genel Başkanı Cevdet Akay, TÜMBİKON Genel Başkan Vekilleri; İ. Hayri Ülgen, Can Çobanoğlu, TÜMBİKON Konfederasyon Meclisi Başkanı Prof. Dr. M. Ertaç Ergüven, Disiplin Kurulu Başkanı Av. Doğuşcan Aygün, İcra Kurulu Başkanı Arif Ekşi, Yönetim Kurulu Üyeleri; Prof. Dr. Suat Gezgin, Prof. Dr. Nurettin Yiyit, Prof. TÜMBİKON İcra Kurulu Başkan Vekilleri; Ayşe Çebi, Doç. Dr. Nur Ündey, Begüm Ülgen Sakin, İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Yasin Akça, TÜMBİAD Yönetim Kurulu Üyesi Filiz Yurttaşer KARDERFED Başkan Vekili; Yunis Tünay, Başkan yardımcıları; Hilmi Kömü, Necmi Kandemir ve KARDERFED Yönetim Kurulu Danışmanı ve Başkan Yardımcısı Zuhal Tabak,  bilim ve sanat dünyasından temsilciler, profesörler, ulusal ve yerel çapta yayın yapan basın mensupları katıldı. 

Hadiranapolis Antik Kentini ziyaret eden katılımcılar Karabük Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı ve Hadrianapolis Kazı Başkanı Doç Dr. Ersin Çelikbaş’ın anlatımlarıyla bilgi sahibi olurken Hadrianapolis gezisinin ardından ise Eskipazar kalesine çıkan katılımcılar yöresel yemeklerini tatma fırsatı buldu.

Kültür Müdürü İbrahim Şahin:  Hadrianapoliss'i ören yeri haline getireceğiz

Programda konuşan ve kısa bir süre sonra Hadrianapolis Antik Kentine karşılama merkezinin yapılacağını duyuran Karabük Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Şahin, "Hadrianapolis antik kentini gezdik hep beraber. Antik kent hem Eskipazar hem de Karabük için çok önemli bir kent. Karşılama merkezinin ihalesi yapıldı ama fiyat yönünden birtakım sıkıntılar oldu fakat çok yakın bir zamanda fiyat güncellenmesi bittikten sonra yeniden ihaleye çıkacak ve karşılama merkezi yaptığımızda burayı ören yeri haline getirmiş olacağız" dedi.

Cevdet Akay:  Bu vesileyle Karabük’ümüzü daha iyi tanıtmış olacağız. 

Karabük ve ilçelerinin tanıtımına katkı sağlamak için bir yola çıktıklarını belirten TÜMBİKON ve KARDERFED Genel Başkanı Cevdet Akay şunları söyledi: "Karabük ilimiz ile ilgili tanıtımla alakalı neler yapabiliriz diye konuşmuştuk. İl Kültür turizm müdürümüz İbrahim Şahin ile bu doğrultuda da biz İstanbul’da yaşayan Karabüklüler olarak ve benim başkanlığını yaptığım kurumlar olarak gücümüzü birleştirip hem Karabük Dernekler Federasyonu hem Tüm Bürokratlar ve iş insanları Konfederasyonu yani TÜMBİKON olarak akademik kurulumuzdaki tabanımızdaki gücümüzle beraber yöremize katkı sağlamayı arzu ettik, bu vesile ile geçtiğimiz yıl öncelikle Yenice’de turizm çalıştayı yaptık ıhlamur terasta. Gerçekten orada da güzel bir etkinlik oldu valilimizin desteği ile belediye başkanlarımızın desteği ile il kültür turizm müdürlüğümüzün desteği ile o zaman sayın kaymakamımız Furkan Bey de iştirak ettiler sağ olsun aramıza katıldılar. Belediye Başkanımız Hüseyin Dönmez’de Eskipazar’la ilgili ne yapabiliriz diye istişarelerde bulunmuştuk. Eskipazar’da da buranın en önemli yerlerinden bir olan antik şehri Hadrinapolis’in tanıtımı ile alakalı etkinlik yapmayı arzu ettik. Karabük Dernekler Federasyonun ‘da ki başkan yardımcılarımızla da beraber durumu istişare ettik. Bir ekip oluşturup buranın tanıtımını yapmayı arzu ettik.

Bugünkü etkinlik sonrası da değerli hocamızın sunumuyla Karabük üniversitesinin de çok değerli katkıları var tabi burada. Hakikaten çok güzel bir sunum yaptılar genel olarak bilgi sahibiydik ama çok derinlemesine bilgi sahibi olduk. Buradan döndükten sonra bu etkinlikteki sağlamış olduğumuz birikimleri medya yoluyla da bütün gücümüzle duyuracağız. Öncelikle Eskipazar’ımızı bu vesileyle de Karabük’ümüzü daha iyi tanıtmış olacağız. Safranbolu’suyla, Yenice’siyle, Eskipazar’ıyla, Ovacık’ıyla Eflani ile turizmi geliştirmek üzere katkılar vermeye çalışacağız."

Kaymakamı Furkan Korkusuz: İlçemiz çok daha iyi noktalara gelecek

Eskipazar’ın ülke gündeminde yer edinmesi için birçok çalışmaya imza atıldığını belirten Eskipazar Kaymakamı Furkan Korkusuz şu ifadelere yer verdi: "Hadrianapolis antik kentimiz, Roma’dan tutun, Osmanlı’ya, Cumhuriyet ve günümüze kadar değerleriyle tarımı, turizmi genel hatlarıyla Eskipazar resmî çizmeye çalıştık. Özellikle son yıllarda ilçemizin Karabük gündeminde yer etmesi için gerek antik kentimizdeki çalışmalar gerek kurmayı düşündüğümüz Eskipazar organize sanayi bölgesi ve buna benzer diğer hususlardaki gelişmelerle ilçemiz çok daha iyi noktalara gelecek. Bugün Ankara’dan İstanbul’dan çeşitli kesimlerden gelen hemşerilerimizi ağırlamaktan onur duyuyoruz. İstiyoruz ki bir adım daha öteye gidebilmek. Bu gibi ziyaretler bizim için önemli. Bugün sizleri burada ağırlamaya çalıştık. Her daim burada evinizin olduğunu bilmenizi isterim."

Doç Dr. Ersin Çelikbaş: Hadrianopolis bölgenin en zengin mozaik çeşitliliğine sahip kenti 

Hadrianopolis Antik Kenti Kazı Başkanı Doç Dr. Ersin Çelikbaş, Türk Arkeolojisinde Türk arkeologlarının çalışmalarının ve başarılarının önemine dikkat çekerek, çalıştığı alanda bulunan arkeolojik bulguları tanıttı. 

Kentin özellikle mozaiklerinin önemli ve eşsiz bilgiler içerdiğini belirten Doç Dr. Ersin Çelikbaş, "Hadrianopolis, Batı Karadeniz bölgesinde yer alan ve çok sayıda arkeolojik kalıntının yer aldığı bir antik kenttir. Kentte; Hamamlar, Kiliseler, Roma Konutu, Roma kalesi, Vaftizhane, Açık hava tapınım alanları ve çok sayıda mezar kalıntıları mevcuttur. Bunun yanı sıra antik kent, mozaikleriyle ön plana çıkmakta ve görsel bir şölen sunmaktadır.

Kenti ziyaret eden yerli ve yabancı turistler, hemen hemen tüm yapılarda mozaikleri görebilmekte tarihi, kültür ve doğa turizmiyle iç içe vakit geçirebilmektedir. Kenti ziyaret edenler tarihi yapıları ve mozaikleri gezerken aynı zamanda doğada yürüyüş yapma imkânı bulmaktadır. Hadrianopolis Antik Kenti, dini, kamusal yapılar ve bu yapılarda ortaya çıkarılan mozaikler üzerinde tasvir edilen çeşitli mitolojik yaratıklar, hayvanlar, bitkiler ve insan tasvirleri bakımından bölgenin en zengin mozaik çeşitliliğine sahip kentlerinden birisidir.

Bölgenin tek antik kenti olması nedeniyle turizm potansiyeli oldukça yüksektir. Ele geçen buluntular ve arkeolojik kalıntılar, ulusal ve uluslararası anlamda yankı uyandırmakta ve ilgi çekmektedir. Hadrianopolis Antik Kenti'nin 2018 yılında Güney Nekropol'de yürütülen kazı çalışmalarında elde edilen arkeolojik verilerden yola çıkılarak, en erken MÖ. 5500'den itibaren iskân edildiği, MS. 7. yüzyıla kadar yerleşimin devam ettiği anlaşılmıştır" dedi.

Gezinin son durağı ise  UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan tarihi evleri ile ünlü Safranbolu oldu. Ziyaretçiler Safranbolu evlerini, müzelerini ve tarihi çarşılarını ziyaret ederek, ünlü safran lokumunu tatma şansı buldular.

Yaşar İliksiz, Şener Karaaslan - Arkeolojikhaber


Benzer Haberler & Reklamlar