Gravür sanatçısı Türemen’in eseri Albertina Müzesi'nde

Gravür sanatçısı Türemen’in eseri Albertina Müzesi'nde

Gravür ve fotoğraf sanatçısı Mediha Didem Türemen’in ağaçbaskı eseri, Viyana’daki Albertina Müzesi’nin daimi koleksiyonuna dahil edildi.

İSTANBUL: Burhan Doğançay ve Sarkis’ten sonra Türkiye’den koleksiyona dahil edilen 3'üncü sanatçı olan Mediha Didem Türemen’in eseri, müze koleksiyonunun çizimler ve baskılar bölümünde yer alacak.

Koleksiyonun aynı bölümü Leonardo da Vinci’den, Michelangelo’ya, Dürer’den Rembrandt’a uzanan, Picasso, Andy Warhol, Gustav Klimt, Egon Schiele, Paul Cézanne gibi geçmişten günümüze geniş bir yelpazede birçok farklı dönem sanatçısının eserlerini barındırıyor. Avusturya’nın başkenti Viyana’da bulunan, 18. yüzyılda kurulmaya başlayan Albertina Müzesi, dünyanın en önemli grafik sanat koleksiyonlarına ev sahipliği yapıyor.

Alman ressam Albrecht Dürer’in 1512 yılında yaptığı ünlü "Mavi Kuzgunun Kanadı" isimli eserinden ilham alarak, Salzburg’taki çalışmaları sırasında ortaya çıkardığı "Albrecht Dürer’e Saygı" (Homage to Albrecht Dürer) isimli eser, Türemen’in Dürer üzerine yaptığı çalışmaların bir parçası niteliğinde. Sanatçı 2013 yılında Floransa Bienali’nden aynı isimli farklı bir gravür çalışmasıyla Lorenzo il Magnifico ödülüne, kağıt üzerine yapılan eserler kategorisinde layık görülen sanatçılar arasında yer almıştı.

Mediha Didem Türemen

Gravür

1982'de Kuşadası'nda doğan Türemen, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde Uuslararası İlişkiler Bölümü'ndeki eğitiminden sonra Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sinema TV Yüksek Lisans Bölümü'ne kabul edildi. Aynı üniversitenin Temel Sanat ve Tasarım yüksek lisans programına devam etti.

Ali İsmail Türemen atölyesinde eğitim alan sanatçı, gravür ve fotoğraf alanındaki çalışmalarının yanı sıra film sektöründe kamera önü ve arkasında çalışmaya devam ediyor.

Sanatçının eserleri; Bulgaristan Gabrova Müzesi, Makedonya Çizim Müzesi, Portekiz Douro Müzesi Baskı Koleksiyonu, IMOGA İstanbul Grafik Sanatlar Müzesi koleksiyonlarında bulunuyor.

 

Muhabir Kaan Burak Şen 


Benzer Haberler & Reklamlar