Gordion Antik Kenti Türkiye'nin UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne giren 20. kültür varlığı oldu

Gordion Antik Kenti Türkiye'nin UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne giren 20. kültür varlığı oldu

Frig Medeniyeti'nin başkentliğini yapmış Ankara'nın Polatlı ilçesindeki en önemli arkeolojik alanlarından Gordion Antik Kenti, UNESCO tarafından "Dünya Mirası" ilan edildi.

Gordion Antik Kenti, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne kabul edilen 20. kültürel miras varlığımız oldu.

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da gerçekleştirilen 45. UNESCO Dünya Miras Komitesi toplantısında alınan kararla Gordion artık bir dünya mirası olarak korunacak.

Ankara'nın Polatlı ilçesinde antik dönemden bugüne ulaşan Gordion'da, M.Ö. 2.500 yıllarında (Erken Bronz Çağı) başlayan yerleşim, günümüzde antik kentin bitişiğindeki Yassıhöyük'te devam ediyor.

Antik Kent ve çevresinde 4 bin 500 yıl süren uzun bir zaman diliminde çok az kesintiye uğrayan yerleşim, Gordion'u dünyanın "en uzun süre yerleşimin görüldüğü nadir alanlar" arasına taşıyor.

Frig uygarlığının başkenti olan Gordion'un yakın çevresinde göze çarpan çok sayıda Tümülüs, M.Ö. 9. yüzyıldan M.Ö. 3. yüzyıla kadar farklı dönemlere tarihleniyor.

Sitadel Höyüğü, Gordion Arkeolojik Alanı'nı oluşturan en önemli unsur olarak bu döneme ulaşırken, erken dönem Frig Kalesi surları ve anıtsal yapıları da o dönem için Anadolu'daki eşsiz birer örnek olarak öne çıkıyor.

Bakan Ersoy müjdeyi sosyal medyadan veren ilk isim oldu

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda, "Bir müjdemiz var! UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne 20. varlığımızı da kaydettirdik. Ankara'mızın eşsiz kültür varlıklarından biri olan Gordion Antik Kenti 'Dünya Mirası' oldu." ifadelerini kullandı ve  "Ancak, daha bitmedi! UNESCO'dan yeni bir müjde daha bekliyoruz. Anadolu'nun ahşap destekli camilerinden de almayı beklediğimiz güzel haberle inşallah Dünya Mirası Listesi'ndeki sayımızı daha da artıracağız. Hayırlı olsun" paylaşımında bulundu..

Polatlı Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya: Bugün bizim için bir milattır

 

Polatlı Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya, Gordion Antik Kenti'nin UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınmasına ilişkin, "An itibarıyla Gordion, ülkemizin 20'nci, Ankara'mızın da ilk dünya mirası oldu. Böylece Polatlı, kültür turizminde önemli bir eşiği aştı. Bugün bizim için bir milattır." ifadelerini kullandı.
Polatlı Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Başkan Yıldızkaya, Gordion Antik Kenti'nin UNESCO tarafından "Dünya Mirası" ilan edilmesi kararını değerlendirdi.
Yıldızkaya, Belediye Meclis üyeleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Ankara Ticaret Odası (ATO) yetkilileriyle Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad kentinde düzenlenen 45. UNESCO Dünya Miras Komitesi toplantısına katıldıklarını belirtti.
UNESCO Dünya Mirası Komitesi'nin önemli bir karar aldığını dile getiren Yıldızkaya, "An itibarıyla Gordion, ülkemizin 20'nci, Ankara'mızın da ilk dünya mirası oldu. Böylece Polatlı, kültür turizminde önemli bir eşiği aştı. Bugün bizim için bir milattır. Polatlı'ya, Ankara'ya ve ülkemize hayırlı olsun." değerlendirmesinde bulundu.

 Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş: Sıra Aslanhane Camisi'nde

 Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Gordion Antik Kenti'nin UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesi'ne girmesine ilişkin, "Ankara turizmini geleceğe taşıyacak, ekonomimize can verecek bu adımda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum." ifadesini kullandı.

Yavaş, sosyal medya hesabından, Polatlı ilçesindeki Gordion Antik Kenti'nin 45. UNESCO Dünya Mirası Komitesi toplantısında UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesi'ne girmeye hak kazanmasına ilişkin açıklama yaptı.

Yavaş, "Sizlere müjdeli bir haberim var." ifadesiyle başladığı açıklamasında şunları kaydetti:

"Polatlı'daki Gordion Antik Kenti, bugün yapılan oylama ile UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yerini aldı. Ankara turizmini geleceğe taşıyacak, ekonomimize can verecek bu adımda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Sıra Aslanhane Camisi'nde."

 ATO Başkanı Gürsel Baran: UNESCO kararıyla Ankara ilk kültür hazinesine kavuştu

 Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, Gordion Antik Kenti'nin UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınmasından mutluluk duyduklarını belirterek "UNESCO kararıyla Ankara ilk kültür hazinesine kavuştu." ifadelerini kullandı.

ATO'dan yapılan yazılı açıklamada, Baran ve beraberindeki heyetin, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da gerçekleştirilen UNESCO Dünya Miras Komitesi toplantısında, Gordion'un söz konusu listeye alınmasına tanıklık ettiği belirtildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Baran, Gordion'un alınmasıyla Türkiye'den listedeki kalıcı miras sayısının 20'ye yükseldiğini aktardı. Baran, "Ankara da ilk kez listeye girdi. Gordion insanlığa asırlar öncesinden kalan gerçek bir miras. Her zaman Ankara'nın hazinelerle dolu olduğunu ama bunların üzerlerinin örtülü olduğunu söylüyorduk. UNESCO kararıyla Ankara ilk kültür hazinesine kavuştu. Başkente iyi haberle döneceğimiz için çok mutluyuz, gururluyuz." değerlendirmesinde bulundu.

Listede yer almanın tanınırlığın ve dolayısıyla turist sayısının artmasına katkı sağlayacağını belirten Baran, turistlerin kültürel amaçlı ziyaretlerinde Dünya Mirası Listesi'ne baktıklarını ifade etti. Baran, başkente 2022 yılında 337 bini sağlık hizmeti almak üzere 1 milyon 780 bin yabancı turist geldiğine işaret ederek şunları kaydetti:

"Gordion'un listeye girerek tanınırlığının artmasıyla birlikte şehrimize gelen turist sayısı yükselmeye başlayacak. Bu da ister istemez otellerin, restoranların, seyahat acentelerinin ve daha pek çok işletmenin iş hacimlerini yükseltecek. Sonuçta Ankara kazanacak, Ankara ekonomisi kazanacak."

Açıklamada, UNESCO Dünya Mirası Komitesinin 45. oturumunun 25 Eylül'e kadar Riyad'da devam edeceği belirtilerek toplantılarda Türkiye'nin ahşap tavanlı ve ahşap destekli 5 camisinin Dünya Mirası Listesi'ne girmesinin ele alınacağı aktarıldı.


Benzer Haberler & Reklamlar