Göbeklitepe için yeni iddia: Sınır taşı denilen merkez taşı!

Göbeklitepe için yeni iddia: Sınır taşı denilen merkez taşı!

Göbeklitepe'de beton skandalını ve iş maknelerinin gezdiğini ortaya çıkaran arkeolog Çiğdem Köksal Schmidt bu kez de sınır taşı denilen taşın aslında arkeolojik alanın merkezi olduğunu öne sürdü. Çiğdem Köksal Schmidt, beton ve iş makineleri iddiasında haklı çıkmıştı.

Dünyanın bilinen en eski tapınağı Göbeklitepe’deki inşaat skandalının ardından bu kez de pano problemi çıktı. Anımsanacağı üzere daha önce ahşap yürüme yoluna beton dökülmesi ve Kaya Tapınağı adı verilen alana iş makinelerinin girmesi kamuoyunda tepki çekmişti. Göbeklitepe’de uzun yıllar kazı başkanlığı yapan ve 2014’te hayata veda eden Klaus Schmidt’in eşi, çalışma arkadaşı, arkeolog Çiğdem Köksal Schmidt, sosyal medya hesabı üzerinden inşaat görsellerini paylaşmıştı.

Klaus ölünce yeni kazı ekibinin ilk icraatından biri panoları kaldırmak ve yenilerini yerleştirmekti

Köksal Schmidt dün Facebook hesabından Göbeklitepe ile ilgili görseller paylaşarak alana yerleştirilen bilgi panolarında yer alan metinlerin yanlışlarla dolu olduğunu belirtti. Panoların kalitesiz olduğunu ve yazıların şimdiden dökülmeye başladığına dikkat çeken Köksal Schmidt, aynı zamanda “ören yeri burada başlıyor” diye konulan küp şeklindeki sınır taşının “başlangıç yeri” olmadığını, ören yerinin merkezi olduğunu belirterek “Başlangıç bir kilometre aşağıda ziyaretçi merkezinin bulunduğu yerde” dedi.

Köksal Schmidt, ayrıca logoda iddia edildiği gibi Doğuş Grubu’nun desteği olmadığını şu sözlerle açıklıyor: “Göbeklitepe kazılarına Doğuş Grubu’nun 20 yıl boyunca hiçbir desteği olmadı, kazı ve araştırma programı Kültür Bakanlığı izinleri ve Alman Araştırma Vakfı’nın (DFG) finansal desteği ile gerçekleştirildi.

Klaus’un aramızdan ayrılmasından sonra kurulan yeni kazı ekibinin ilk icraatından biri bu panoları kaldırmak ve yenilerini yerleştirmekti çünkü sadece Doğuş Grubu adı olması hedefleniyordu. Bu firma 2014 yılından sonra sit alanı dışındaki ziyaretçi merkezinin ve geçen günlerde sit alanını içindeki beton bloklu yolu finanse etmiş, kazı ve araştırma programına maddi ya da manevi hiçbir katkıları olmamıştır.”

 

Ceren Çıplak Drillat - Göbekjlitepe


Benzer Haberler & Reklamlar