Girne Halk Sanatları Müzesi

Girne Limanı kordon boyu yolu üzerinde yer alan Müze, 1974 yılında hizmete açılmıştır.

GİRNE HALK SANATLARI MÜZESİ (HARNUP AMBARI)

Müze binası XVII. asır öncelerinden günümüzün yakın zamanlarına kadar Kıbrıs Halkının yaşadığı evleri yansıtan güzel bir örnektir.

Zemin ve üst kattan ibaret olan binanın ana giriş kapısı limana açılan kısımdadır.

Tipik bir Kıbrıs evi olarak kabul edilebilen bu evde, Kıbrıs halkının ortaya koyduğu ve özellikle sevip kullandığı eşyalar teşhir edilmektedir.

Girişteki zemin katta, yağ değirmeni, döven, kara saban, tarım aletleri, küp ve tezgah gibi köylüler tarafından yakın bir geçmişte kullanılan ve yeni kuşaklar tarafından bilinmeyen aletler yer almaktadır.

Üst kata ulaşımı sağlayan merdivenlerin kesildiği yerde bekçi odası yer almakta ve daha sonra ise merdivenleri devamla üst kata varılmaktadır.

Üst katın ilk odasındaki vitrinler içerisinde, Kıbrıs'ın çeşitli bölgelerinde işlenmiş el işlerinden seçkin örnekler yer almaktadır. (Tığ işleri, kumaş üzerine renkli iplik yün veya simle işlenmiş yatak, masa ve baş örtüleri, yastık kılıfları, yün çorap, kese v.s. gibi) Mutfak olarak düzenlenmiş ikinci odada çeşitli su testileri, ahşap havan, şarap kapları, seramik sırlı tabaklar teşhir edilmektedir. Daha geniş teşhir imkânı olan üçüncü büyük odada bir dinlenme köşesi sunulmuştur.

Ortada ahşap bir karyola (Yatak), ahşap dolap, vitrinler içerisinde çeşitli kadın ve erkek kıyafetleri, kabartmalı ahşap raflar üzerinde seramik ve metal kaplar teşhir edilmektedir.

Daha geniş teşhir imkanı olan üçüncü büyük oda bu şekilde yerşletirilmiştir. Başta elbise sandıkları olmak üzere masa, sandalye, duvar dolapları, kapı ve pencereler müzenin her kısmında görülmektedir.


Benzer Haberler & Reklamlar