Girne Barış ve Özgürlük Müzesi

BARIŞ VE ÖZGÜRLÜK MÜZESİ

Kıbrıs Türk mücadele tarihinde bir dönüm noktası olan 1974 Kıbrıs Barış Harekatı'nın başladığı 20 Temmuz günün gecesi karargah olarak kullanılan bu evin girişinde meydana gelen şiddetli bir patlamada 50'inci Piyade Alay Komutanı Piyade Kıdemli Albay İbrahim Karaoğlanoğlu, Hava İrtibat Subayı Pilot Binbaşı Fehmi Ercan ve iki er şehit olmuştur. Bu nedenle tarihi belge özelliği kazanan ev, Kıbrıs Barış Harekatı'nı ölümsüzleştirmek amacıyla müze olarak düzenlenerek harekâtın ikinci yıldönümünde Barış ve Özgürlük Müzesi olarak resmi bir törenle ziyarete açılmıştır.

1970'lı yılların başında zengin bir Rum evi olarak inşa edilen ve I. Barış Harekatı'nın başladığı Yavuz Çıkartma Plajı'nın hemen doğusunda yer alan müzede aradan geçen 25 yıllık zaman sürecinde ortaya çıkan yapısal sorunlar, yıpranma ve iç sergilemede başgösteren eskimeden dolayı, gerek bina, gerekse iç sergileme elden geçirilerek çağdaş müzecilik anlayışıyla yeniden düzenlenmiştir. Müzenin şimdiki haliyle bakım, onarım, çevre düzenleme ve iç sergilemesi Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, Turizm ve Çevre Bakanlığı ile Eski Eserler ve Müzeler Dairesi'nin işbirliğiyle gerçekleştirilmiştir.


Müzenin zemin katında 1974 Barış Harekatı'nı gerekli kılan olaylar tarihi süreç içinde temsili canlandırmalarla verilirken, harekatta ele geçen silahlar da burada sergilenmektedir. Yine bu katta müzeyi ziyaret edenlere Kıbrıs Barış Harekatı belgeselini izleme olanağı yaratılmıştır.

Müzenin üst katında şehit Albay İbrahim Karaoğlanoğlu ve şehit Pilot Binbaşı Fehmi Ercan'a ait üniformalar ve özel eşyaların yanı sıra, harekât sırasında şehit olanların ele geçen fotoğrafları, özel eşyaları ve üniformaları sergilenmektedir.

Müzenin iç avlusunda Kıbrıs Barış Harekatı sırasında şehit olan asker ve sivillerin isimlerinin yazılı olduğu anıtsal bir pano yer almaktadır. Müze binası ile Karaoğlanoğlu Şehitliği arasındaki açık alanda ise Barış Harekat sırasında Rum Milli Muhafız Ordusu'nun terkettiği zırhlı araçlarla ağır silahlar sergilenmektedir.

Kaynak: 

KKTC Eski Eserler ve Müzeler Dairesi


Benzer Haberler & Reklamlar