Gençlere Kültürel Miras Kampı: Koru Projesi

Gençlere Kültürel Miras Kampı: Koru Projesi

KORU Kamp, KORU Projesinin iki hedef şehrinde gerçekleştirildi: Mardin'de (7-15 Eylül 2018) ve Antakya'da (8-16 Eylül 2019)

Türkiye'de kültürel miras ile ilgili alanlarda hem öğrenciler hem de profesyoneller tarafından görülen önemli eksikliklerden biri yeterli pratik eğitimin olmamasıdır. Böylece, KORU Kampı'nın temel amacı teorik derslerle tamamlanan pratik alıştırmalarla öğrencilere kültürel mirasın korunması ve yönetimi hakkında bilgi vermektir.

KORU Kampı kültürel mirasın korunmasının pratik tarafına odaklanmakta, tasarım ve inşaat sektörlerinde “yaparak düşünmeyi” teşvik etmektedir. Üniversite ve üniversite öğrencilerinin toplumlarımızdaki değişen rolünü araştırmaktadır. Temel amaçlarından biri, tarihi zanaatlar ve ustalığın devamlılığını ve doğru yöntemlerle korunmasını, sürdürülmesi vurgulamaktır. KORU Kamp, taşınır ve taşınmaz kültür mirasları üzerindeki bozulmaları ve maruz kaldığı riskleri anlayarak, özgün tasarıma ve geleneksel üretim yöntemlerine sadık kalarak onarmayı prensip olarak benimser.

Amacımız, kültürel mirasın korunmasını öğrenmek, öğretmek ve yorumlamak için alternatif yollar sunmaktır.

KORU Kamp, KORU Projesinin iki hedef şehrinde gerçekleştirildi: Mardin'de (7-15 Eylül 2018) ve Antakya'da (8-16 Eylül 2019). Araştırmalarımız ve öğrencilerin değerlendirmeleri ile geliştirdiğimiz müfredatı oldukça sürdürülebilir hale getirdik ve gelecekte KORU Kamplarını tekrarlamayı umuyoruz.

Resim 1: Taş ustası Mehmet Demirtaş’ın yönlendirmesi ile derzlere sıva yapan bir katılımcı, Resim 2: Profesyonel konservatör Melda Yalçıner’in yönlendirmesi ile, ahşaptaki kurt deliklerine kimyasal enjekte eden katılımcılar.

Yaz kamplarının projenin en etkili sonuçlarından biri haline geldiğine inanıyoruz, zira pek çok katılımcımız kültürel miras koruma veya yönetimi alanlarında bir kariyere yönelmek amacıyla bizlerle temas halinde kaldılar. Lisans çalışmaları böyle bir girişim için ideal bir zaman, çünkü okudukları bölüme dair genel bir eğitim ve aşinalıkları olan gençlere kendilerini hangi alanda geliştireceklerine karar vermemişken ulaşmamıza izin verir. Üniversitelerde yeterince verilmeyen pratik koruma eğitime bir çözüm olarak, KORU kampında kültürel miras koruma prensiplerini ve kültürel mirasa dair çalışmaları pratik açıdan da deneyimleyebilecekleri bir alan sunuyoruz.
Her iki kamp da ana “temalar” etrafında, yani kültürel mirasın korunması ve yönetiminin çeşitli yönlerine odaklanan çalışma grupları etrafında tasarlandı. Her temanın katılımcıları, kamp boyunca belirli bir amaca yönelik çalışmalar gerçekleştirdi. KORU Kampı Mardin'in üç teması, KORU Kampı Antakya'nın dört teması vardı. İkincisinin sayısı ve içeriği, birincisinin bağımsız değerlendirmesinin sonuçlarına göre revize edildi.

KORU Projesinin çıktılarından biri Yapı Analiz Programı’dır. Mardin'deki YAP, 2018'de veri toplamak için Mardin sokaklarında bir hafta geçiren gönüllü üniversite öğrencilerinin yardımıyla gerçekleştirildi. 2019 yılında, bu çabayı KORU Kamp'a entegre etme kararıyla YAP, Antakya KORU Kamp’a dördüncü tema olarak eklendi.

Resim 3: Antakya Kampı öğrencileri gastronomi atölyesinde.

Resim 4: Kültürel Miras Yorumlama ekibi, St Pierre kilisesi (5.yy) ziyaretinde

 

Resim 5: Yapı Analizi ekibi, Antakya sokaklarında risk altındaki yapıları haritalarken

Her kampın içeriği yerel gelenekleri de kapsayacak şekilde tasarlanmıştır. Örneğin, KORU Kamp Mardin katılımcıları, şehrin inşa karakterinde yoğun bir şekilde yer alan yerel kireç taşını yakından tanımak için yakındaki bir taş ocağını ziyaret etti. Ayrıca, Mardin’de yıllık “Uçurtma Şenliği” ile de sürdürülen güçlü bir uçurtma geleneği sebebiyle Mardin Kampı'na bir uçurtma yapma atölyesi dahil edildi. Antakya, farklı ve farklı yemek kültürü ile UNESCO tarafından “Gastronomi Şehri” olarak tanınır. Bu sebeple, Antakya katılımcıları, “taratur” adı verilen geleneksel bir mezenin nasıl yapılacağı konusunda yerel şeflerle bir akşam atölyesine katıldı.

Her iki kampın katılımcılarından çok sayıda olumlu geri bildirim aldık. Öğrencilerin birçoğu okudukları bölümü gözetmeksizin, kültürel mirasın korunması ve yönetiminde bir meslek edilmek için çalışmaya karar verdiklerini belirtti.

Kamplar hakkında daha fazla bilgi için aşağıdaki videolara bakabilirsiniz!
Koru Kamp Mardin: https://www.youtube.com/watch?v=bKsl5p30frQ
Koru Kamp Antakya: https://www.youtube.com/watch?v=nlwgIZE8g7g

Haber: Sena Kayasü
 

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar