Geleceğin fosil kayıtları paleontolojik değil, arkeolojik olacak

Geleceğin fosil kayıtları paleontolojik değil, arkeolojik olacak

İnsan faaliyetleri, gelecek kalacak memeli kalıntılarının ve mezar alanlarının doğasını önemli ölçüde değiştirdi. Günümüzde insanların ve evcil hayvanların sayısı vahşi hayvanların sayısından çok fazla. Doğal olarak gelecekteki arkeoloji ve paleontoloji kazılarının fosil kayıtlarında insanlar, sığırlar, davarlar ve domuzlar çok fazla sayıda olacak. Bu nedenle Dünya tarihinde günümüzden geleceğe ulaşabilecek yaban hayvanlarının fosilleri çok kıymetli olacak.

Anthropocene (Antroposen) Dergisinin Ocak - Mart  2020 tarihli sayısında; Illinois Üniversitesi'den Yer Bilimci Roy E. Plotnicka ve Missouri Batı Eyalet Üniversitesi'nden Biyololoji uzmanı Karen A.Koyb imzaları ile yayınlanan Karasal memelilerin antroposen fosil kayıtları (The Anthropocene fossil record of terrestrial mammals) başlıklı makalede savunulan fütürist görüşlere göre; gelecekte bulunacak fosillerin çeşitliliği sınırlı olacak ve yaban hayvanlarına ait fosiller bilimsel açıdan çok kıymetli hale gelecek.

Fosil kayıtlarının gelecekte nasıl olacağını inceleyen ve Antroposen etkiye dikkat çeken Paleontologlar Roy Plotnick ve Karen Koy; yaşadığımız dönemde bilim insanlarının, insanlığının gezegenimizde eşi görülmemiş değişikliklere neden olduğu konusunda hemfikir olduğuna dikkat çekiyor.

Yine de bu durumun tamamen yeni bir devri tanımlayıp tanımlamadığı, jeologların üzerinde hâlâ uzlaşamadığı bir konu. Bazıları bu konuda insanların etkisinin çok büyük olduğunu ve Holosen çağının ötesine geçtiğini düşünürken diğerleriyse Antroposen’e dair açık bir işaret olmadığını savunuyor.

Paleontologlar Roy Plotnick ve Karen Koy, bu çağın eski kategoriye girdiğini ve fosil kayıtlarımızın açık bir belirti olduğuna dair araştırmalarda bulundular. Yeni bir makale, uzak gelecekte (örneğin bugünden 100.000 yıl sonra) çağımızdaki fosillerin açıkça insanlara işaret edeceğini savunuyor.

Vahşi bir hayvanın, fosil kaydının bir parçası olma şansı çok azaldı

Araştırmacılar, bu durumu 'ceset sinyali' olarak nitelendiriyor ve bunun tamamen bizim hatamız olduğunu düşünüyorlar. İnsanların yeryüzünde bulunmasından dolayı vahşi memelilerin toplam biyokütlesi %65 kadar düştü; aynı zamanda memelilerin genel biyokütlesiyse dört katına çıktı. Verilerin bu denli uç noktalarda olmasının nedeni olaraksa hayvancılık ve insanlıktaki sürekli büyüme gösteriliyor. Bu, günümüzdeki ineklerin, koyunların ve tavukların 'potansiyel fosiller' olma olasılığının çok daha yüksek olduğunu gösteriyor.

Chicago'daki Illinois Üniversitesi'nde çevre bilimcisi olan Plotnick, konu hakkında “Vahşi bir hayvanın fosil kaydının bir parçası olma şansı çok azaldı. Bunun yerine gelecekteki memeli kayıtları çoğunlukla inekler, domuzlar, koyunlar, keçiler, köpekler, kediler ve insanların kendileri olacaktır” diyor.

Bakınız: Antroposen dönem nedir?

Çiftlik tavukları, Antoposen dönem için bir işaret olabilir:

Bu fikir ilk kez ortaya atılmıyor; 2018 yılında bilim insanları, dünya çapındaki dağılımları ve popülasyon büyüklüğü dikkate alındığında çiftlik tavukların Antroposen dönem için bir işaret olabileceğini söylediler ancak Plotnick ve Koy, bunun tavukların çok ötesine gittiğini düşünüyor. Sonuçta inek, domuz ve hatta insanlar gibi neredeyse tamamen vahşi hayvanların yerine geçmiş olan başka hayvanlar da var.

Bununla birlikte mezarlık ve depolama yerlerindeki cesetler, oldukça iyi korunabilmiş, makul derecede eksiksiz iskeletleri geride bırakıyor. Çiftlik hayvanları kullanıldıktan sonra çöplüklere atılsa bile kemikler ve kesilmiş parçalar genellikle geride kalabiliyor. Science Magazine'e verdiği röportajda Koy, “Bu sıralı mezarlar aslında dünya çapında, bu yüzden insanların kalıntılarını her yerde aynı şekilde bulacaksınız. Doğru kelimenin ‘tüyler ürpertici’ olup olmadığını bilmiyorum ama başka bir türden bir yaratık olduğunuzu hayal edin ve bu dünyanın sadece bu bedenlerle kaplanmış olduğunu görüyorsunuz. Bunun nasıl göründüğünü düşünün” diyor.
İncelemelerin tek istisnası değerli av hayvanları oldu:

Michigan'ı örnek alacak olursak Plotnick ve Koy, günümüz omurgalı fosil kayıtlarının büyük olasılıkla insanları, inekleri, domuzları, tavukları ve köpekleri içereceğini savunuyor. Yapılan analizin tek istisnası olaraksa vahşi geyik ve diğer değerli av hayvanları görülüyor

Gelecek yılların fosil kayıtlarının paleontolojik değil, arkeolojik olacak

Özetlemek gerekirse araştırmacılar, modern dönemin fosil kayıtlarının paleontolojik değil, arkeolojik olacağını ve kesinlikle Antroposen olacağını söylüyorlar. Bu tür çalışmaların yeni çağ üzerindeki tartışmayı sona erdirmesi pek de olası gözükmüyor. Son olarak yapılan bu çalışmanın Anthropoce’de yayımlandığını da belirtelim.

Kaynak: Carly Cassella - Scien Alert  Çeviri: Okan Candoğan- webtekno.com

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar