Florida'da 7 bin yıllık mezarlık bulundu

Florida'da 7 bin yıllık mezarlık bulundu

Arkeologlar, Florida kıyılarında, su altında 7000 yıllık, Amerikanın ilk yerlilerine ait mezarlık keşfettiler.

ABD'nin Florida eyaletinde sualtı arkeolojisi sayesinde erken Arkaik döneme tarihlenen 7 bin mezarlık bulundu.

Sualtı arkeologları,  7.000 yıllık mezar alanı, Florida kıyısındaki denizin yaklaşık altı metre dibinde bulundu.

Sular altına gömülmüş bu mezar alanı, ilk olarak 2016 yılında amatör dalgıçlar tarafından, Florida sahilinin yaklaşık 275 metre açığında keşfedilmişti.

Arkeolojik Araştırmalar Bürosu’ndan (BAR) sualtı arkeologları bölgeyi araştırmak için pasif araştırma teknikleri kullandılar ve 7.200 yıldan daha eskiye tarihlenen ahşap kazıklar keşfettiler.

Sualtı arkeoloğu Ryan Duggins, “Meksika Körfezi’nde çok iyi korunmuş 7000 yıllık bir mezarlık görmek ilham verici bir şey. Bizler bu deneyimden gerçekten gurur duyuyoruz.” diyor.

“Bunun bir mezarlık olduğunu ve en büyük saygı ile işlem görmesi gerektiğini hatırlamak önemli.”

Bilim insanları, yaklaşık 7000 yıl önce bölgedeki deniz seviyelerinin, bugünkü değerlerin çok altında olduğunu düşünüyorlar.

Eski yerli Amerikalıların ölülerini gömdükleri bölgede bir tatlı su göleti varmış gibi görünüyor. Mezar alanı daha sonra deniz seviyesinin yükselmesiyle birlikte su altında gömüldü. Bununla birlikte, bölgedeki akıntılara rağmen söz konusu mezarlık bozulmamış gibi görünüyor.

Araştırmacılar, tarih öncesi insanlara ait kemik parçaları da buldular. Çene kemiğine halen bağlı tek bir azı dişi de bu kalıntılar arasında. “Bu, modern nüfusta görmediğimiz bir şey, bu yüzden tarih öncesi bir bireyi bulduğumuzu gösteren bir keşifti.”

Sular altına gömülmüş alanda, kırık bir kol kemiği, üç kafatası e ahşap kazıklar da bulgular arasında. Bugüne kadar, araştırmacılar, bu tarih öncesi avcı-toplayıcı toplumdan yaklaşık altı kişinin kalıntılarını buldu. Bununla birlikte, arkeologlar gelecekte bölgede daha fazla kalıntı ve eser bulmayı umuyorlar.

Bu keşif, Florida devlet departmanı tarafından “eşi benzeri görülmemiş” olarak ilan edildi. Neyse ki bu bölge, daha çok kalıntı ve eser kurtarma çabalarına destek olacak şekilde, devlet yasaları kapsamında korunuyor.

Florida Tarihsel Kaynaklar Bölümü Müdürü Dr Timothy Parsons, “Bu alanın arkeolojik açıdan önemi kadar, orada gömülmüş kişilere hassasiyet ve saygı ile muamele edilmesi çok önemlidir. Buradaki gömülmüş insanlar, Amerika’da yaşayan yerli halkın ataları. Günümüzde böyle arkeolojik alanların kültürel ve dini önemi vardır.” diyor.

“Artık bu tür arkeolojik alanların kıta sahanlığında olduğunu biliyoruz. Bu, denizaşırı arkeolojiye yaklaşım şeklimizi sonsuza kadar değiştirecek.”

Erman Ertuğrul - Arkeofili.com - IB Times


Benzer Haberler & Reklamlar