Fas'ın en eski kütüphanesinin restorasyonu tamamlandı

Fas'ın en eski kütüphanesinin restorasyonu tamamlandı

12. yüzyılda yaptırılan dünyanın en eski kütüphanelerinden Karaviyyin Kütüphanesi, restore edilip hizmete açıldı.

FEZ: Fas'ın en eski kütüphanelerinden biri olarak bilinen ve içerisinde 12. yüzyıldan el yazmaları bulunan Karaviyyin kütüphanesinin restorasyon çalışmalarının tamamlandığı belirtildi.

Restorasyon çalışmalarını mimar Azize Çauni'nin üstlendiği Karaviyyin'i, 9. yüzyıl Fas mozaik sanatını yansıtan çiniler süslüyor.

Dünyanın en eski kütüphanelerinden biri olarak da kabul edilen Karaviyyin’de, sosyolojinin kurucuları arasında gösterilen İbn-i Haldun’a ait ‘Mukaddime’ başta olmak üzere, Maliki fıkıh ekolü fakihlerinden İbn-i Rüşd’e ait yazma eserler ve 9. yüzyılda küfi yazı türü ile kaleme alınmış Kur'an-ı Kerim de bulunuyor.

Kütüphanedeki nadide eserlerden yararlanmak isteyen akademisyenlerin, akademik araştırmalar için özel izin alması gerekiyor.

Fas Kralı 5. Muhammed’in çok yakın bir zamanda Karaviyyin kütüphanesini resmi törenle açması bekleniyor.

Kütüphane, 12. yüzyılda Fas Prensesi Fatıma el-Firhi tarafından inşa ettirilmişti. Firhi'nin kız kardeşi Meryem Firhi de üniversitenin hemen yanı başına bir cami yaptırmış ve iki yapı birden Karaviyyin Medresesi’ni oluşturmuştu.Tarihsel süreçte pek çok kez restore edilen cami bölümünde 2 bin kişi ibadet edebiliyor.

İki kız kardeşin yaptırdığı Karaviyyin Medresesi'nde İbn-i Sina, İbn-i Haldun ve Muhammed El-İdrisi gibi bir çok değerli düşünür yetişmişti.

Karaviyyin Medresesi'nde, astronominin yanı sıra Kur’an, teoloji, hukuk, retorik, nesir ve nazım yazıcılığı, mantık, aritmetik, tıp, coğrafya, gramer, İslam tarihi, kimya ve matematik alanlarında dersler veriliyordu.

Medrese’de sadece yerel öğrenciler değil başka uluslardan da öğrenciler öğrenim görüyordu.

AA Atilla Hancı 

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar