Etiyopya'nın 40 bin yılık toprak boyası analiz edildi

Etiyopya'nın 40 bin yılık toprak boyası analiz edildi

Toprak boyasının 4 bin 500 yıl boyunca nasıl işlenildiğini ve kullanıldığını belirlemek için mikroskopik ve öğütme teknikleri kullanılarak 3792 adet toprak boyasının detaylı analizi yapıldı.

Barselona Üniversitesi´nden Daniela Rosso ve Bordeux Üniversitesinden araştırmacıların PLOS ONE Dergisi´nde sonuçları yayınlanan çalışmasına göre, Orta Taş Çağı insanları Etiyopya’nın Porc-Epik Mağarasında en az 4 bin 500 yıl boyunca toprak boyası kullandı.

Demir açısından zengin bir taş olan ve kırmızı veya sarı renk ile karakterize edilen toprak boyası birçok Orta Taş Çağı sitesinde bulunmuştu. Bilinen en büyük Doğu Afrika koleksiyonu ise Etiyopya'daki Porc-Epik Mağarasında. Burada 2016 yılından 40 kilo ağırlığında ve yaklaşık 40 bin yıllık toprak boyası bulunmuştu.

 

phys.org sitesinin haberine göre; paleontologlar, toprak boyasının 4 bin 500 yıl boyunca nasıl işlenildiğini ve kullanıldığını belirlemek için mikroskopik ve öğütme teknikleri kullanarak 3792 adet toprak boyasının detaylı analizlerini yaptılar.

 

Araştırmacılar gerçekleştirdikleri analizlerde, mağara sakinlerinin bu dönem boyunca sürekli toprak boyası elde ettiklerini, işlediklerini ve aynı türde toprak boyalarını kullandıklarını tespit ettiler.

Değiştirilen toprak boyasının oranı dönem boyunca kademeli olarak azalmış olsa da, genel olarak mağara sakinlerinin parçaların neredeyse yarısını işledikleri görülmektedir. Toprak boyasının parçalarının yongalanması ve kazınması zamanla daha yaygın hale gelmiş gibi görünürken, yazarlar aşınmaya maruz kalan parçaların oranının azaldığını belirtti.

Tercih edilen işleme tekniklerindeki değişimlerin doğal aşamaları, bu uygulamanın kültürel değişimlerin bir sonucu olduğunu gösterebilir.

 

Yoğun biçimde değişime uğramış toprak boyası parçaları, farklı zamanlarda farklı bileme taşlarıyla meydana gelen zemin yüzeylerini gösterir. Yazarlara göre bu parçalar muhtemelen şekle sokularak düzeltildi ve az miktarda toprak boyası tozu üretimi için işlenmişti. Bu durum, desen veya vücut boyama gibi sembolik faaliyetlerdeki kullanımla tutarlıdır.

 

Belirli katmanlardaki toprak boyası kullanımının artması, bunların tarihlendirilmesi ve çevresel veriler elde edilmesi ile açıklanabilir. Yazarlara göre analizler, bunun bütün topluluk üyeleri tarafından paylaşılan ve zamanla birbirlerine aktarılan tutarlı davranışsal sistem olduğunu gösteriyor.

aktüel arkeoloji

 


Benzer Haberler & Reklamlar