Enez ve Sinanköy kazıları Trakya'nın geçmişine ışık tutuyor

Enez ve Sinanköy kazıları Trakya'nın geçmişine ışık tutuyor

Edirne'de gerçekleştirilen Enez ve Sinanköy arkeolojik kazılarında bölgeye ait zenginlikler gün yüzüne çıkıyor.


EDİRNE: 38. Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumunda  İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Emekli Öğretim Üyesi ve Enez Kazı Başkanı Prof. Dr. Sait Başaran,  yaptığı sunumda arkeolojik çalışmaların bölgenin zenginliklerinin ortaya çıkardığını belirtti.

Başaran, Enez’in iki limanlı bir kent olduğunu ve Balkanlar'ı Anadolu ve Ege’ye bağlayan kara, deniz ve nehir yollarının kesiştikleri zorunlu geçiş yolu üzerinde kurulduğunu anlattı.

Prof. Dr. Başaran, su terazisi nekropolisinden çıkarılan mezarların bölgenin bir lahit merkezi olduğu görüşünü desteklediğini, ayrıca kazılarda elde edilen bulgularda bölgede tekstil yapıldığına dair kanıtların ortaya çıktığını ifade etti.

Başaran, "Kazılarda pişmiş topraktan yapılmış yaklaşık iki bini bulan tekstil ağırlığı ortaya çıktı. Değişik biçimlerde üretilmiş olan bu ağırlıklar arasında istiridye biçiminde yapılmış olanı ilgi çekicidir. Bütün bunlar, bölgede tekstil yapıldığının kanıtlarıdır. Tekstil demek, yapağı demek, dolayısıyla bölgede koyun ve keçinin oldukça yaygın olduğu anlaşılmaktadır.'' dedi.

Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi ve Sinanköy Kazı Başkanı Prof. Dr. Engin Beksaç da Sinanköy Arkeolojik Alanı'nın Edirne için olduğu kadar tüm Trakya için de örnek teşkil edecek önemli bir alan olduğuna dikkat çekti.

AA Arif Aslan


Benzer Haberler & Reklamlar