Endülüslü Komutan Ali Atar'ın kılıcı 3D yazıcı ile yeniden üretildi

Endülüslü Komutan Ali Atar'ın kılıcı 3D yazıcı ile yeniden üretildi

Sanal arkeolojik eser üretimi müzecilik alanında ne kadar yaygınlaşır bilinmez ama Toledo Askeri Müzesi, üç boyut teknolojisi ile İspanya’da 15. yüzyılda yaşamış müslüman komutan Ali Atar'a ait altın ve fildişi süslemeli gösterişli kılıcının imitasyonunu üreterek bu alanda ilk adımlardan birini attı.

İspanya'nın orta kesiminde yer alan Kastilya-La Mancha bölgesinin merkez şehri Toledo'daki İspanyol Askeri Müzesi'nde (el Museo del Ejército de Toledo) sergilenen Gırnata Emirliği’nin son sultanı XII. Muhammed’in (Boabdil) aynı zamanda damadı olan komutanı Ali Atar 'a ait altın, fildişi ve değerli taşlarla süslenmiş ihtişamlı kılıcının imitasyonu 3D teknolojisi ile adeta yeniden yaratıldı.

Fox News'in haberine göre; üç boyutlu eserler üretiminde öne gelen firmalar arasında yer alan Ingheritag3D, İspanyol Askeri Müzesi'nde bulunan Ali Atar’ın kılıcının birebir aynı dijital versiyonunu 3 boyutlu olarak yazıcıdan çıkartmayı başardı.

Tarihi kılıç özellikle haritacılıkta yaygın olarak kullanılan fotogrametri tekniği ile bir çok değişik açıdan fotoğraflandı. Daha sonra fotoğraflardaki görüntüler bilgisayar ekranında birleştirildi ve 3 boyutlu modeli oluşturuldu.

İmitasyon üretim hakkında Virtual Archaeology Review (Sanal Arkeoloji İnceleme) dergisinde geçtiğimiz yıl Ekim ayında Tarihsel Askeri Miras: Ali Atar'a atfedilen Nasri kılıcının üç boyutlu dijitalleştirilmesi (Historical military heritage: 3D digitisation of the Nasri sword attributed to Ali Atar) başlıklı makaleye imza atan  Margot Gil-Melitón, “3D teknolojisi, müzelerdeki eserlerin daha geniş kapsamlı değerlenmesi açısından olanaklar sunuyor. Üç boyutlu modelleme sayesinde, tarihi eserleri, hem alanın uzmanları hem de meraklı kitleler internet üzerinden inceleme şansına sahip oluyor. Hatta etkileşimli 3-D animasyon sayesinde, ilgililer kılıcın kabzasından tutarak dijital versiyonuyla sallayabiliyorlar. Kılıcın işlemelerini daha yakından ve ayrıntılı inceleyebiliyorlar." diyor.

arkeolojikhaber.com

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar