Elbistan Dede Höyüğü'nde kazılar başladı

Elbistan Dede Höyüğü'nde kazılar başladı

Kahramanmaraş’ın Elbistan İlçesi’nde yer alan 2 bin 700 yıllık Dede Tümülüsü’nde kazı çalışması başladı.

Gaziantep Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Bölge Müdürlüğü, Kahramanmaraş’ın Elbistan İlçesi Şardağı’nda bulunan ve ‘Dede’ ismiyle adlandırılan tümülüsün sit alanı ilan edilerek arkeolojik kültür varlığı olarak tescillenmesi için çalışma başlattı.

Dede Tümülüsü’nde inceleme yapan Gaziantep Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Bölge Müdürlüğü Uzmanı arkeolog Ahmet Beyazlar, anıt mezarın M.Ö. 6. yüzyıldan sonra bölgede hüküm süren Pontus Kralı Mitridate-Bedriata’nın ismi ile çağrışım yaptığını kaydetti.

Tümülüslerin, ana kayaya oyulmuş bir kral ya da bey mezarının üstünün çakıl taşları ile kapatılması mantığına dayandığını kaydeden arkeolog Ahmet Beyazlar, Dede Tümülüsü’nün Nemrut Dağı’ndaki anıt mezar ile benzerlik gösterdiğine vurgu yaptı.

“Defineciler tahrip ediyor”
Dede Tümülüsü’nün defineciler tarafından tahrip edildiğinin de bilgisini veren Beyazlar, çakıl yığını altında olduğu değerlendirilen mezara ulaşılamadığını ifade etti.

Bölgenin korunması gerektiğine işaret eden Beyazlar, “Tümülüsün belli bir yerlerinde define arayıcıları tarafından tahribatlar yapıldığını gördük. Bunun nedeni, tepenin altındaki kaya oygu mezarına, yani kralın ya da beyin mezarına ulaşmaktır. İçindeki varsa değerli hazineleri almak amacı taşıyor. Şuana kadar buna ulaşılmış değil ancak, bu tür kişilere de fırsat verilmemeli. Yerel imkanlarla bunlar korunmalı” şeklinde konuştu.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar