Edirne Balkan Müzesi

Edirne Balkan Müzesi

28 kasım 2000 tarihnde ziyarete açılan müze 14 bölüm ve 23 bonetten oluşmaktadır.

Osmanlı İmparatorluğu'nun son günlerinde yapılan Kıyık Tabyası daha sonra balkan savaşları sırasında Edirne'nin savunulmasında kullanılmıştı. Bu gün müze haline getirilen bu tabyalarda Edirne kuşatması yıllarında halkın ve askerlerin yaşadığı olumsul koşullar, konu mankenliyle canlandırılarak o zor günler anlatılmaya çalışılmıştır. Kuşatma sırasından bombardıman sonucu şehit düşenlerin ve esir olarak saray içinde kolera, tifo gibi bulaşıcı hastalıklara, açlığa ve soğuğa yenik düşmüş binlerce asker ve sivilin anısına dikilmiş bir anıt bulunmaktadır. Anıt, Balkan Savaşı sırasında Edirne'yi kahramanca savunan Şükrü Paşa ve Balkan Savaşı şehitleri anısına savunma mevzilerinden biri olan Kıyık Tabyası'nda inşa edilmiştir. 28 kasım 2000 tarihnde ziyarete açılan müze 14 bölüm ve 23 bonetten oluşmaktadır. 

Rakımı 136 metre olan tabyanın duvarları taştan, kemerleri tuğladan yapılmıştır. Tabya içerisinde çok sayıda takımı andıran bonetler arasında top mevzilerinin etrafını çepeçevre saran Mani Hendeği, cephanelikler, toplanma ve eğitim alanları, nizamiye ve hazır kıta bölüleri, bölük, tabur ve alay komuta binaları ile yatma yerleri bulunmaktadır. 

Müzede ayrıca, Edirne halkı tarafından Türk Silahlı Kuvvetleri'ne bağışlanan silah, belge ve mühummatın sergilendiği dört vitrin, iki top, yemek dağıtım arabası, resim ve bilgi notlarının bulunduğu 18 pano, 28 konu mankeni ve seslendirme sistemi bulunmaktadır. 

 

 


Benzer Haberler & Reklamlar