Düzce'deki arkeoloji kazısında mermerden Büyük İskender başı bulundu

Düzce'deki arkeoloji kazısında mermerden Büyük İskender başı bulundu

Düzce'deki Prusias ad Hypium Antik Kenti'nde süren arkeoloji kazılarında Makedonya Kralı Büyük İskender'e ait heykel başının bulunduğu bildirildi.

Düzce'nin Konuralp bölgesindeki antik kentte, antik iyatronun üst kısmında bir mermer heykel başı buludnu.

Toprak içinde yapı olduğunu anlayan arkeologlar, kazı çalışmalarını detaya indirerek portre başı olarak tanımladıkları yapıyı zarar vermeden bulunduğu yerden çıkardı ve Konuralp Müzesi'ne teslim etti.

Düzce Belediyesi'nden yapılan açıklamada , konunun uzmanları tarafından parça üzerinde inceleme yapıldığı belirtilerek, "Tarih uzmanları ile Kazılar ve Araştırmalar Dairesi Başkanlığı yetkililerinin istişaresi sonucu portre başının Makedonya Kralı Büyük İskender'e ait olduğu belirlendi." denildi.

Müzeden yapılan açıklamada da kazı sırasında ortaya çıkarılan M.S. 2'nci yüz yıla tarihlenen, 23 santimetre (baştan-boyna kadar) ölçülerinde "İskender başı" bulunduğu ifade edilerek, şunlar belirtildi:

"Mermerden yapılan derin ve yukarı doğru bakan gözler, göz bebeğinde matkap izleri, dişlerini pek ortaya çıkarmayan hafif açık ağzı ile tasvir edilmiştir. İki yana atılmış boyna kadar uzun kıvırcık saç modeli ve alnının ortasında arkaya ve yanlara doğru ayrılan iki tutam saçı (Anastoli) bir aslanın yelesi gibidir. Bu tasvir, Büyük İskender'e özgü saç tipidir."

Kazılar ve Araştırmalar Dairesi Başkanlığının sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "Kazılarımızdan, Roma imparatorluk dönemi (MS 2. yüzyıl) Büyük İskender portre başları. Düzce, Prusias ad Hypium Antik Kenti 2023 kazıları. Amasra, Stoa yapısı 2023 kazıları." bilgilerine yer verildi.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar