Dünya'da Zeynel Bey Türbesi gibi taşınan diğer eserler

Dünya'da Zeynel Bey Türbesi gibi taşınan diğer eserler

Dünya'da Zeynel Bey Türbesi gibi taşınan pek çok yapı var ama Zeynel Bey türbesi taşınan en eski tarihli bina olarak tarihe geçecek.

Tarihi yapıların gerek duyulduğunda taşınması uzun yıllardan beri bütün dünyada uygulanan bir yöntem. Bugüne kadar yüzlerce tarihi yapı taşındı.

Bu yapılar arasında Hollanda-Oudewater'da bulunan 8 bin ton ağırlığındaki Aziz Francis Kilisesi, Amsterdam'da bulunan 7 bin ton ağırlığındaki Atık Arıtma Tesisi ve Maastricht'te bulunan bin 400 ton ağırlığındaki demiryolu köprüsü bulunuyor.

 

 

Ayrıca Mısır'da Aswan Barajı'nın suları altında kalmaktan kurtarılan Abu Simbel Tapınağı da önemli bir örnek. Söz konusu tapınağın nakledilmesine UNESCO öncülük ederek çalışmaları destekledi. Toplamda 300 bin ton ağırlığında olan Ebu Simbel Tapınağı, 1960 -1966 yılları arasında bulunduğu noktadan 65 metre yukarı ve 200 metre ileriye taşındı

"Dünyada bu zamanda kadar böyle eski bir yapı taşınmamış"

Taşıma işlemini gerçekleştiren ER-BU İnşaat firmasının yetkilisi İnşaat Mühendisi Oğuz Çetin ise yaklaşık 16 ay proje aşaması sürdüğünü, alt yüklenici olarak Bresser firmasından teknik destek aldıklarını söyledi.

Çetin, dünyada iki çeşit yapı taşıma sistemi kullanıldığını, türbenin taşınmasında Kendinden Tahrikli Modüler Taşıyıcı (SPMT) tercih ettiklerini kaydetti.

Yaklaşık 6 aylık uygulama süresinin ardından iki kilometrelik taşıma yol yaptıklarını aktaran Çetin, "Türkiye'de ilk defa bu kadar yüklü tonajlı bir araç ilk defa karayolunun üzerinden geçecek. Yapının tarihi 555 yıl öncesine kadar dayanıyor. Dünyada bu zamanda kadar böyle eski bir yapı taşınmamış. Bizim de bu iş ilk tecrübemiz oldu. Bundan sonra yapının kaldırılmasında ve taşınması konusundaki tecrübemizi başka işlerde de hayata geçirmek istiyoruz." diye konuştu.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar