Dr. Hüseyin Akıllı: Heykelin böyle sergilenmesinde müzenin ihmali var

Dr. Hüseyin Akıllı: Heykelin böyle sergilenmesinde müzenin ihmali var

Gaziantep Arkeoloji Müzesi'nde sergilenen Roma dönemi Palmira mezar steli sosyal medyada tartışma konusu olurken Batman Üniversitesi Sanat Tarihi bölümünden öğretim Üyesi Dr. Hüseyin Akıllı, ' 50 yıl geride kalmış bir uygulama bu. Sonradan ekleme parça rahatlıkla heykelden alınabilir. Bu haliyle sergiye alınmamalıydı" dedi.

Gazintep Müzesinde Roma döneminden kalma kadın büstünün sol gözüne sonradan ekleme yapılarak parçalanmış yüz tamamlanmış. Oldukça amatör yapılan bu tamamlama işlemi sosyal medyada paylaşılınca yoğun eleştiri almıştı.

Sosyal medyada "Sanki ustanın elinde harç kalmış, onu da şu deliğe tıkayalım demiş", "Sanatsal bir ucube olmuş", "Diş protezcisi mi atadınız" türünden çok sayıda eleştiri yapıldı.

Hürriyet gazetesinden Ömer Erbil’in haberine göre, eserin sergide olmasından kaynaklı müze restoratörleri tarafından yapılan restorasyon ile eserin bu hale getirildiği düşünüldü.Öte yandan Gaziantep valiliği Özel Kalem Müdürü Aslat Tektaş  "Eser 1980 yılından önce müzeye bu haliyle getirilmiş ve satın alma yoluyla müzeye kazandırılmış, şu anda Arkeoloji Müzesi Roma salonunda sergileniyor. Restoretörler eser daha çok zarar görür diye müdahale etmemiştir" açıklaması yapmıştı.

Uzun yıllardır depoda olan eserin birkaç ay önce sergiye çıkarıldı

Gaziantep Arkeoloji Müzesi yetkilileri, heykelin 1980'li yıllarda satın alma yöntemiyle müzeye geldiğini söyledi. Zeugma Antik Kenti'nden çıktığı belirtilen eserin, kaçakçılar tarafından daha yüksek fiyata satılması için ekleme yapılmış olarak müzeye teslim edildiği, müze restoratörlerinin eser çok kırılgan olduğu için zarar görmesinden korktuklarından dolgu malzemeyi alamadıkları, uzun yıllardır depoda olan eserin birkaç ay önce sergiye çıkarıldığı müze yetkililerince ifade edildi.

Heykel Suriye'deki Palmira Antik Kenti'nden ismini alan mezar steli niteliğinde

Terör örgütü DAEŞ tarafından havaya uçurulan Suriye'deki Palmira Antik Kenti'nden ismini alan mezar steli niteliğindeki heykele Adana, Hatay, Gaziantep, Kilis civarındaki antik yerleşim yerlerinde sıkça rastlanıyor. Hatay ve Adana müzelerinde de benzer grup eserler bulunuyor.

Dr. Hüseyin Akıllı: 50 yıl geride kalmış bir uygulama

Batman Üniversitesi Sanat Tarihi bölümünden öğretim Üyesi Dr. Hüseyin Akıllı, Gaziantep Müzesi'nde sergilenen eserle ilgili, "Maalesef müzelerimizde bu tarz eserler oldukça fazla. İkinci Dünya Savaşı sonrası dünyanın terk ettiği heykel restorasyonlar bizde hala devam ediyor. 50 yıl geride kalmış bir uygulama bu. Duvara arkasında demir çubuk takılarak sabitlemek, dıştan kenet takmak, eksik kol bacağı demir çubukla tamamlamak, heykelin eksik kısımlarını tamamlamak... Heykele asla başka malzemeyle tamamlama yapılamaz” dedi.

Dr. Hüseyin Akıllı: Müzenin ihmali var

Dr. Hüseyin Akıllı“Gidin Artemis heykeli arkasına demir çubuk takılarak duvara sabitlendiğini görürsünüz. Antalya Müzesi, Efes Müzesi'nde bu tür uygulamalar halá yapılıyor. Bu eserin üzerindeki tamamlama da eski bir usul. Bu temizlenmeli ve öyle sergiye çıkarilmalıydı. Müzenin ihmali var. Sonradan ekleme parça rahatlıkla heykelden alınabilir. Bu haliyle sergiye alınmamalıydı" ifadelerini kullandı.

Palmira Örneği

Gaziantep Müzesi'nde sergilenen mezar steline benzer eserler Palmira antik kentinde terör örgütü DAeŞ tarafından önceki yıllarda tahrip edilmişti. Parçalanan eserler iki yıldır İtalyan uzmanlarca Şam Ulusal Müzesi'nde gelişmiş teknoloji kullanılarak restore ediliyor.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar